Ronald Janssen krijgt laatste woord op proces

11/09/12 om 17:33 - Bijgewerkt om 17:33

Janssen nam uitgebreid de tijd en hield een betoog van een twintigtal minuten, waarin hij een aantal zaken ontkende en minimaliseerde. Excuses bood hij de slachtoffers niet aan.

Ronald Janssen krijgt laatste woord op proces

© Belga

Op het einde van zijn tweede proces in de Hasseltse correctionele rechtbank kreeg drievoudig moordenaar Ronald Janssen, zoals iedere beklaagde, het laatste woord. Hij deed dat op een uitgebreide manier en hield een betoog van een twintigtal minuten, waarin hij weer een aantal zaken ontkende en minimaliseerde. Hij zei dat hij niet begreep wat er allemaal gebeurd is. Excuses bood hij de slachtoffers niet aan.

Moeilijk te doorgronden
Net als op zijn assisenproces vorig jaar, waar hij levenslang kreeg voor de moorden op Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus, gedroeg Janssen zich als een man die moeilijk te doorgronden is. Hij bekende tijdens het onderzoek naar de drie moorden de hele reeks brutale verkrachtingen en aanrandingen, maar op zijn proces in Hasselt betwistte hij weer enkele zaken. In zijn verdediging werden ook DNA-stalen in twijfel getrokken.

Procureur Erwin Steyls vroeg eerder op de dag een eenvoudige schuldigverklaring, gezien Janssen al vorig jaar de maximumstraf, namelijk levenslang, had gekregen. De rechtbank doet vrijdag 5 oktober om 14 uur uitspraak.

Heilzaam proces

Meester Peter De Maeyer meende dat het proces een heilzaam proces voor de slachtoffers geweest is. "Alles is gezegd geweest en iedereen heeft zijn zeg gedaan. Het is misschien ook voor Janssen zelf goed geweest. De debatten zijn in een serene sfeer verlopen", aldus De Maeyer.

"De slachtoffers hebben het gevoel dat het proces correct verlopen is", wilde meester Pieter Helsen kort kwijt namens een van de burgerlijke partijen. Enkele burgerlijke partijen hebben bij hun schadeclaim ook een aanstelling van een deskundige gevraagd om een exact schadebedrag te begroten. Die zullen voor hun schadevergoeding naar het fonds voor slachtoffers van gewelddaden moeten gaan aankloppen.

Meester Iris Exelmans, de advocaat van Angelika E., die als het eerste slachtoffer van Janssen beschouwd wordt en in Hasselt niet meer aanwezig was, sprak van een moeizaam en niet evident proces. "Alle zaken zijn behandeld en dat is het belangrijkste", aldus Exelmans. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners