Reuma vaak oorzaak relatiebreuk

13/07/10 om 18:50 - Bijgewerkt om 18:50

Dat blijkt uit een internationale internetpeiling bij vrouwelijke reumapatiënten.

Een kwart van de gescheiden vrouwen met reuma erkent dat de aandoening een oorzaak is voor het op de klippen lopen van hun relatie. Dat blijkt uit een internetpeiling bij 2.000 vrouwen met reuma, zo meldt het vakblad de Specialisten/les Spécialistes. Twee alleenstaande vrouwen op vijf beginnen geen relatie wegens de ziekte.

De peiling werd in de zomer van 2009 afgenomen bij vrouwelijke reumapatiënten uit de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Gemiddeld waren de deelneemsters 46 jaar. De meesten werden recent met reuma geconfronteerd. De diagnose was in 75 procent van de gevallen een jaar of langer geleden gesteld.

Belgische patiënten namen niet deel aan de peiling, maar volgens de Specialisten is er geen reden om aan te nemen dat de situatie van de vrouwelijke reumapatiënten in ons land fundamenteel anders zou zijn.

Zestig procent lijdt dagelijks pijn

Uit de peiling trekt het blad onder meer de vaststelling dat pijn een dagelijks fenomeen is voor 63 procent van de vrouwen. Die pijn haalt het normale leven grondig overhoop, aldus de Specialisten. Dertig tot vijftig procent slaagt er niet in op een normale manier te winkelen, het huishouden te doen, te tuinieren of auto te rijden.

Voorts drijven de emotionele en relationele gevolgen van de ziekte heel wat patiënten naar een min of meer ernstige depressie. Voor 40 procent van de alleenstaande vrouwen is de ziekte een obstakel om een duurzame relatie aan te knopen. Meestal houden zijzelf en niet de partner de boot af.

Een kwart van de gescheiden vrouwen erkent dat reuma een oorzaak is voor het op de klippen lopen van hun relatie. Vele vrouwen zouden graag een (eerste) kind hebben, maar de risico's voor het kind tijdens de zwangerschap en de vraag of ze er zullen voor kunnen zorgen, weerhoudt hen daarvan.

Lees meer over:

Onze partners