‘Reportages De Bleekweide zijn strafbaar’

Het programma is al verschillende weken op antenne, en toch gaat de storm rond ‘De Bleekweide’ niet liggen. In de documentairereeks van Eén zouden therapeuten hun beroepsgeheim schenden.

Het was de Federatie van Diensten voor Geestelijke Gezondheidzorg (FDGG), die de kat de bel aanbond. “Onze eigen deontologische codes laten geen ruimte voor dergelijke kijkzaken”, klinkt het streng. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

‘Flagrante schending van het beroepsgeheim’

Het programma van televisiemaakster Annemie Struyf volgt de werking van therapiecentrum De Bleekweide van therapeute Lut Celie. Het centrum vangt voornamelijk jongeren en kinderen op die met mentale problemen of trauma’s kampen.

De federatie benadrukt eerst en vooral dat het niet twijfelt aan de goede bedoelingen van de VRT. “Alle afspraken zullen met de jongeren en hun ouders goed doorgenomen zijn”, stelt de federatie. “Maar blijft dat de puur juridische aspecten van deze reportages ook hun recht hebben. Het is en blijft tot nader order een onbetwistbare en flagrante schending van het beroepsgeheim en dus een strafbaar feit. Een therapeut kan door een patiënt niet ontheven worden van het beroepsgeheim, en dat weten ze allemaal. Dit hoort ook zo te blijven”, stelt de koepel.

‘Plicht op vergetelheid’ De sector erkent wel het probleem dat er meer openheid nodig is rond de sector van de hulpverlening bij psychische problemen. “Slechts één persoon op drie die hulp nodig heeft, vindt dat ook daadwerkelijk”. Volgens de sector is er nog veel werk nodig om een breder draagvlak te creëren voor geestelijke gezondheidszorg. “Toch moeten we dit vooral op een deontologisch verantwoorde manier doen.”

Het programma kende al een woelige ontstaansgeschiedenis, nadat Struyf besliste om zender Vier te verlaten en het programma mee richting VRT te nemen. Na de eerste uitzending gaven verschillende hulpverleners in diverse media zware commentaren op de documentairereeks. Velen vonden het onverantwoord dat jongeren met zeer persoonlijke zaken op de televisie kwamen. “Men onderschat de impact hiervan voor later.”

Ook de FDGG pleit voor het respecteren van de ‘plicht op vergetelheid in het openbaar’, waarbij jongeren niet hun hele leven lang achtervolgd mogen worden met hun verleden. (EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content