Rekenfout van 400 miljoen bij Rijksdienst voor Pensioenen

Minister van Begroting, Hervé Jamar © Belga

Een rekenfout bij de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) heeft de negatieve cijfers bij de sociale zekerheid nog verder in het rood gejaagd.

Een rekenfout bij de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) heeft de negatieve cijfers bij de sociale zekerheid nog verder in het rood gejaagd. Van het tekort van 1,3 miljard euro dat enkele dagen geleden bekendraakte, is 400 miljoen euro afkomstig van een onderschatting van het aantal gepensioneerden, meldt de RTBF. Het kabinet van minister van Begroting Hervé Jamar (MR) heeft het nieuws bevestigd.

Om de projecties voor het jaar 2015 uit te rekenen, werden cijfers van 2013 gebruikt, meldt de Franstalige openbare omroep. Ze dienden als basis voor de opmaak van de begroting van dit jaar. De vergissing werd pas later opgemerkt. Daardoor zal de regering binnenkort tijdens de begrotingscontrole rekening moeten houden met een technische correctie van 400 miljoen euro.

Begrotingscontrole

In een mededeling wijt de RVP de technische correctie aan een samenloop van omstandigheden. In de loop van 2013 kreeg de dienst vele aanvragen om simulaties door te voeren. Die vielen samen met de ingebruikname van een nieuw betaalprogramma, waardoor de omgeving waarmee de statistieken getrokken worden, volledig opnieuw moest worden ontwikkeld en het extractieprogramma moest worden herschreven. Omdat de beleidsondersteunende taken prioritair waren, liep het ter beschikking stellen van de statistieken vertraging op. Daarom gebruikte de RVP bij het opmaken van de voorafbeelding begin 2014 cijfers van januari 2013. Daarop werd een groeicoëfficiënt toegepast, maar die bleek niet groot genoeg om de toestroom van nieuwe gepensioneerden correct in te schatten. Het ging om 47.000 gepensioneerde werknemers, goed voor 409,9 miljoen euro, aldus de RVP.

De begrotingscontrole staat geprogrammeerd voor eind deze maand of begin volgende maand. Met het oog daarop vonden al enkele bilaterale gesprekken plaats. Vooraleer ze echt het politieke debat kunnen aanvatten, moeten de ministers van de regering-Michel de cijfers van het Monitoringcomité krijgen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content