Regering moet sturen van Belgische militairen met Awacs naar Turkije goedkeuren

27/12/15 om 20:18 - Bijgewerkt om 20:18

De federale regering moet groen licht geven voor de inzet van Belgische militairen als de Navo Awacs-vliegtuigen naar Turkije stuurt om het Turkse luchtruim te bewaken. Dat is zondag uit goede bron vernomen.

Regering moet sturen van Belgische militairen met Awacs naar Turkije goedkeuren

© belga

De Duitse pers heeft dit weekend bekendgemaakt dat het Atlantisch bondgenootschap vliegtuigen wil inschakelen om het Turkse luchtruim te surveilleren vanuit de basis van Konya in het centrum van Turkije.

Het Duitse leger levert 30 procent van het personeel voor Awacs-vluchten. Zij komen van de basis van Geilenkirchen nabij Aken. Maar ook een vijftigtal Belgische militairen die deel uitmaken van het vliegend personeel van de Awacs-vloot, zijn daar gestationeerd.

Als de Navo zijn Awacs'en uit Geilenkirchen in Turkije wil inzetten, dan moet ook de regering-Michel zijn toestemming geven om dat personeel in te zetten, zo vernam Belga in kringen van Defensie-minister Steven Vandeput (N-VA).

Deze missie zou ook niet vallen binnen het operatieplan voor het komende jaar dat minister Vandeput op 11 december heeft ontvouwd aan zijn collega's in de regering. (Belga/WK)

Onze partners