Regering in verweer tegen Fortis-arrest – Modrikamen wil onderhandelen

De regering onderzoekt de juridische procedure die ze kan inzetten tegen het Fortis-arrest van het Brusselse hof van beroep. Maandagavond wordt een beslissing genomen. Volgens premier Yves Leterme gaat de regering waarschijnlijk in verweer via derdenverzet of een cassatieberoep. Advocaat Mischaël Modrikamen riep de regering zondag op rond de tafel te gaan zitten om een oplossing te vinden. Zoniet dreigt hij met strafrechtelijke procedures.

De regering onderzoekt welke rechtsmiddelen ze kan inzetten in antwoord op het arrest van het Brusselse hof van beroep over Fortis. Maandagavond wordt een beslissing genomen. De regering zal volgens premier Yves Leterme waarschijnlijk in verweer gaan tegen het arrest via derdenverzet of een cassatieberoep. Advocaat Mischaël Modrikamen riep de regering op rond de tafel te gaan zitten om een oplossing te vinden. Zoniet dreigt hij met strafrechtelijke procedures. Intussen melden verschillende media dat de regering gelooft dat de overname van Fortis Bank door BNP Paribas toch kan doorgaan.

Het hof van beroep in Brussel gaf de Fortis-aandeelhouders die het kantoor van advocaat Mischaël Modrikamen vertegenwoordigt vrijdagavond gelijk. De verkoop van de Fortis-activiteiten wordt voorlopig bevroren.

De aandeelhouders krijgen het recht om zich uit te spreken over de beslissingen die de raad van bestuur van Fortis Holding heeft genomen op 3, 5 en 6 oktober.

Het gaat over de verkoop van de Nederlandse Fortis-activiteiten aan de Nederlandse staat, de verkoop van de resterende 51 procent van Fortis Bank België aan de overheidsholding FIPM en de overeenkomst tussen de Belgische staat en BNP Paribas rond de overname van 75 procent van Fortis Bank België. Ook de verkoop van Fortis Verzekeringen aan BNP Paribas wordt bevroren.

De topministers bogen zich zaterdag over de gevolgen die aan het arrest van het hof van beroep zullen worden gegeven. Na afloop van de vergadering van het kernkabinet deelde de regering mee dat haar raadsmannen het arrest onderzoeken en bekijken welke juridische procedures mogelijk zijn. Maandagavond neemt de regering een beslissing.

Eerste doelstelling van de regering blijft de bescherming van de klanten, de spaarders en de werknemers van Fortis Bank België, aldus premier Yves Leterme en minister van Financiën Didier Reynders.

De regering vindt de voortzetting van het industrieel project rond Fortis daartoe de beste garantie. Volgens premier Leterme zullen de gesprekken met BNP Paribas dan ook worden voortgezet.

Modrikamen dreigt met andere procedures

Volgens premier Yves Leterme gaat de regering waarschijnlijk in verweer via derdenverzet of een cassatieberoep. Maar Mischaël Modrikamen, de advocaat van de minderheidsaandeelhouders van Fortis, riep de regering zondag op geen toevlucht te zoeken tot ‘juridische spitsvondigheden’.

Hij wil dat de regering rond de tafel gaat zitten om een oplossing te vinden die voor alle partijen gunstig is. Als de regering niet wil onderhandelen, dreigt Modrikamen met nieuwe gerechtelijke – strafrechtelijke – procedures.

Discussie over rechtsgeldigheid arrest

De Corelio-kranten maakten tijdens het weekeinde melding van twijfels over de rechtsgeldigheid van het arrest. Dat zou niet door alle rechters zijn ondertekend omdat een rechter ziek thuis zat. In haar plaats zou de griffier het vonnis ondertekend hebben.

Maar de woordvoerder van het hof van beroep ontkende dat laatste tegenover De Tijd. Volgens hem is het arrest wel rechtsgeldig en heeft het hof van beroep gewoon de wet toegepast.

Die bepaalt dat de griffier onderaan op de akte melding maakt van ziekte van een van de rechters of de voorzitter van het hof, zo luidt het.

‘Als het hof gewacht had tot de rechter terugkeerde uit ziekteverlof, dan zou het arrest pas eind december of zelfs begin januari gevallen zijn.

‘Overname Fortis Bank door BNP Paribas kan nog doorgaan’

Verschillende media meldden zaterdag dat de regering-Leterme gelooft dat de overname van Fortis Bank door de Franse bank BNP Paribas toch nog kan doorgaan.

Daarvoor baseert men zich op het feit dat het Brusselse hof van beroep zich niet heeft uitgesproken over de overname van de 49,9 procent van Fortis Bank door de overheidsholding FPIM tijdens het eerste Fortis-weekeinde eind september, zo meldt onder meer de VRT.

‘De overname van die 49,9 procent is niet geblokkeerd’, zo luidt het in regeringskringen die door De Tijd worden aangehaald. Die aandelen zouden met andere woorden verkocht kunnen worden aan BNP Paribas.

Volgens De Standaard gaat het kernkabinet maandag aan de ministerraad voorstellen om dat zo snel mogelijk te doen.

Voor Fortis-klanten verandert er niets

De regering reageerde verrast op het arrest van het Brusselse hof van beroep. Premier Yves Leterme zei zaterdag dat zijn eerste reactie er één van verbazing was.

Ook Fortis-topman Filip Dierckx reageerde zaterdag verrast op het arrest van het hof van beroep in Brussel over de verkoop aan BNP Paribas.

Fortis Bank zelf had er in de nacht van vrijdag op zaterdag op gewezen dat er door het arrest voor haar en haar klanten niets is veranderd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content