Peeters: 'Coene moet neutraal blijven'

16/01/13 om 18:01 - Bijgewerkt om 18:01

Vlaams minister-president is niet gediend met de commentaren van Luc Coene, de voorzitter voor de Nationale Bank, op het toenemende aantal Vlaamse ambtenaren. "Hij moet zich erbuiten houden."

Peeters: 'Coene moet neutraal blijven'

© Belga

Tussen 2000 en 2010 werd 14,7 procent meer Vlaamse ambtenaren aangeworven. Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank van België noemde dit cijfer "onrustwekkend hoog". Volgens Coene is het aantal "ontspoord". Volgens Coene moet er bespaard worden op het overheidsapparaat.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) is het erg oneens met de uitspraken van Coene. "Ik durf niet te zeggen dat hij liegt, maar zijn kritiek klopt helemaal niet", stelde Peeters in het VRT-programma 'Villa Politica'. "We proberen het ambtenarenaantal wel in het oog te houden. Denk maar aan de zes procent-norm van Geert Bourgeois."

"Hij moet neutraal blijven"
Volgens Coene kwam er bij elke nieuwe bevoegdheid een hele rits nieuwe ambtenaren bij. "Voor cultuur, voor milieu, voor sport, voor vergrijzing", zei de gouverneur. Peeters meent nu dat Coene de definitie van ambtenaar eens nader moet bekijken. "Er zijn ook ambtenaren werkzaam in ziekenhuizen of in het onderwijs. Moet het aantal daar dan ook ingekrompen worden?" Peeters wil het aantal ambtenaren per sector bekijken.

"De gouverneur van de Nationale Bank moet neutraal blijven en mag zich niet mengen in het melée", verweet Peeters Coene zijn politiek getinte uitspraken.

Ook zijn partijgenoten en leden van de federale regering Steven Vanackere, minister van Financiën, en Hendrik Bogaert, Staatssecretaris van Ambtenarenzaken, kregen een veeg uit de pan. Volgens hen doet het federale niveau meer inspanningen op het vlak van ambtenarenzaken. "Die uitspraken houden geen steek. Ik spreek me niet uit wat de federale overheid doet met de ambtenaren. Ik zou het appreciëren moest de federale regering dat ook zouden doen." (EA)

Lees meer over:

Onze partners