Pascal Smet wil alle leerlingen testen op hun Nederlands

17/01/13 om 08:11 - Bijgewerkt om 08:11

Onderwijsminister Pascal Smet wil alle leerlingen van het lager onderwijs testen op hun kennis van het Nederlands, ook de leerlingen met Nederlands als moedertaal.

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) wil het Nederlands testen van alle kleuters die naar het eerste leerjaar gaan. Ook de taalvaardigheid van leerlingen in het eerste middelbaar wordt gescreend, zo staat in De Standaard en Het

Nieuwsblad.

Om de taalachterstand bij Vlaamse leerlingen weg te werken, wil Pascal Smet zo snel mogelijk zicht krijgen op hun niveau. Daarom voert hij twee momenten in die "screenen" naar de kennis en vaardigheid van het Nederlands. De eerste keer wanneer kleuters naar het eerste leerjaar gaan. Een tweede keer bij de overgang van het lager onderwijs naar het secundair.

Opvallend is dat volgens dat voorstel iedereen wordt getest, dus

ook kinderen en jongeren met Nederlands als moedertaal. Dat is een grote uitbreiding van het huidige systeem.

De komende maanden overlegt de minister met de sociale partners over de concrete invulling van het voorstel. Daarna wil Smet in het voorjaar het parlement betrekken, om tegen september alles in een wet te gieten. De maatregel wordt ten vroegste in september 2014 van kracht.

De dubbele taaltest maakt onderdeel uit van een groter pakket aan

maatregelen. Als minister Smet zijn zin krijgt en iedereen meewerkt, wil hij lagere scholen ook de mogelijkheid laten taalbaden te organiseren. Afhankelijk van de taalachterstand bij het kind kunnen die vier tot acht weken duren. Extra taallessen Nederlands vormen een andere ondersteunende maatregel. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners