Oorlog om technisch talent

© Jonas Hamers

De oorlog om het almaar schaarser wordende technisch talent op onze arbeidsmarkt lijkt definitief losgebarsten.

Met stijgende lonen en extralegale voordelen proberen bedrijven de technici te verleiden, nog voor ze goed en wel zijn afgestudeerd.

‘Van levensbelang.’ Bij de NMBS-groep weten ze heel goed hoe moeilijk én cruciaal het is om de juiste technici binnen te halen. 440 zoeken ze er nog voor dit jaar. En vorig jaar waren er 900 technische vacatures bij de spoorwegen, zegt woordvoerster Leen Uyterhoeven. 700 raakten ingevuld. Het is maar één voorbeeld van hoe nijpend dat technische tekort is geworden in vele sectoren van onze arbeidsmarkt. Het tekort aan ingenieurs was al langer bekend, maar nu slaat de schaarste ook toe bij banen van lager geschoolden. Metsers, frezers, lassers, pijpfitters en draaiers: er wordt om hen gesmeekt zoals er rond de eeuwwisseling om informatici werd gesmeekt.

‘Het is een simpele economische kwestie van een grote vraag en een krimpend aanbod die deze schaarste veroorzaakt’, zegt directeur-generaal Wilson De Pril van Agoria. ‘Het grootste deel van de lijst met knelpuntberoepen zijn technische profielen.’

In de watten gelegd
Technici worden daarom in de watten gelegd: een gsm, laptop, internet thuis, premies, bonussen, markttoeslagen tot en met bedrijfswagens en tankkaarten. ‘Technici weten intussen ook wat er te krijgen is’, verduidelijkt Luc Vanophalvens van adviesbureau Berenschot. ‘Al blijft de Belg geen loononderhandelaar, dat zit niet in onze cultuur. Wanneer werknemers niet tevreden zijn over hun baas, zoeken ze een ander bedrijf in stilte. In andere landen heb je veel meer de cultuur van individuele loononderhandelingen. Bij ons is dat not done. Dat maakt het voor ondernemingen niet makkelijk, want zij zien mensen vertrekken van wie ze nog niet eerder een signaal hadden ontvangen dat ze ontevreden waren.’

Bedrijven dienen dus niet enkel werk te maken van de jacht op nieuw technisch talent, ze moeten er ook constant op toezien dat hun eigen techneuten niet door de concurrentie worden weggelokt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content