Ontploffing in Doel I: 'Zoveelste incident, net in centrale die men wil verlengen'

01/11/15 om 10:59 - Bijgewerkt om 11:01

Het incident in Doel 1 toont nog maar eens aan hoe onvoorzichtig het is om geen milieueffectenrapport te eisen voor de heropstart en levensduurverlenging van Doel 1, zegt SP.A-kamerlid Johan Vande Lanotte.

Ontploffing in Doel I: 'Zoveelste incident, net in centrale die men wil verlengen'

Er is zaterdagavond een transformator op de site van reactor 1 van de kerncentrale in Doel ontploft. Dat hebben de brandweer van Beveren en Electrabel bevestigd aan VTM NIEUWS. Volgens de eerste berichten was de knal tot ver in de omgeving te horen. De oorzaak van de ontploffing is nog niet bekend, maar er zijn geen gewonden gevallen. Volgens Electrabel was er zeker geen sprake van een nucleair incident en was er nooit gevaar voor medewerkers of omwonenden. Wat de gevolgen zijn voor de heropstart van Doel 1, is nog niet gekend. © BELGA

Het incident in de kerncentrale van Doel 1 toont nog maar eens aan hoe onvoorzichtig het is om geen milieueffectenrapport te eisen voor de heropstart en levensduurverlenging van Doel 1. Dat zegt SP.A-kamerlid Johan Vande Lanotte.

"Dit is het zoveelste incident in een kerncentrale, deze keer net in die die men wil verlengen. Dit zegt veel over de keuze die is gemaakt om met deze oude installaties verder te willen werken", aldus Vande Lanotte nog.

Hij wijst er op dat SP.A en Groen hebben voorgesteld om, in plaats van Doel 1 en 2 te verlengen, een extra kabel met Nederland te leggen. "Men wou dit niet doen en wou verder gaan met Doel 1 en 2. Als blijk dat dat nu niet meer kan en men met stroomtekorten zit, is dit de verantwoordelijkheid van de regering", argumenteert de voormalige minister van Economie en Consumenten.

Zaterdagavond vond een ontploffing en brand plaats in de transformator van Doel 1. Het is nog niet duidelijk wat de ontploffing heeft veroorzaakt. Dat zegt uitbater Electrabel. Het bedrijf onderzoekt nu, samen met het federaal agentschap voor nucleaire controle (FANC), wat precies is gebeurd.

Iets voor 23.00 uur zaterdagavond vond een kleine ontploffing plaats, gevolgd door een brand op een transformator in Doel 1 van de kerncentrale van Doel. Het ging om een redelijke knal, die ook in de omgeving te horen was. De brand duurde zo'n 20 minuten, aldus Doel-woordvoerster Els De Clercq.

De automatische blusinstallatie boven de transformator is in werking geschoten. De bedrijfsbrandweer zorgde voor de nabluswerken. De brandweer van Beveren was opgeroepen, maar diende niet tussen te komen. De kernreactor Doel 1 lag al sinds begin van het jaar stil omdat de levensduur van veertig jaar was bereikt. Er was dan ook geen splijtstof aanwezig. Er zijn dan ook geen gevolgen voor medewerkers, omwonenden of voor het leefmilieu.

Doel 4, die wel nog actief is en stroom levert, heeft tijdens of na het incident nooit stilgelegen.

Ook korte spanningsdip op stroomnet

Tegelijkertijd met de ontploffing en brand in Doel 1 vond een kleine spanningsdip op het stroomnet plaats. Dat bevestigt Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet zondag.

Die spanningsdip was lokaal merkbaar, in het noorden van het land. "Het is mogelijk dat mensen dat thuis gemerkt hebben. De lichten kunnen heel kort hebben geflikkerd", luidt het bij Elia. Er is momenteel geen enkele impact meer op het net. Er is geen probleem met de bevoorradingszekerheid, aldus nog Elia.

Onze partners