'NMBS-personeel wordt geviseerd'

09/05/15 om 14:56 - Bijgewerkt om 14:56

De christelijke spoorbond ACV-Transcom reageert verbaasd op de benchmarking-studie van NMBS die moet uitwijzen hoe productief het personeel is. Volgens de bond zit er een mogelijk een manouevre van de federale regering achter om te hervormen.

'NMBS-personeel wordt geviseerd'

© /

"ACV-Transcom is verbaasd over het artikel in de krant De Tijd waarin het personeel van de NMBS wordt geviseerd. We zijn niet op de hoogte van een benchmarking", zegt Luc Piens van ACV-Transcom Spoorwegen. "Indien er een dergelijke studie zou bestaan, wensen we hierover te worden ingelicht. Maar we wijzen er nu alvast op dat in een studie de cijfers en gebruikte elementen de juiste invulling moeten krijgen, want het ene spoorbedrijf is immers het andere niet," aldus Piens.

Uit het artikel in De Tijd blijkt dat de NMBS in december begonnen is met een grote benchmarking-studie met de belangrijkste Europese spoorbedrijven, zoals Frankrijk, Nederland en Zwitserland.

Het belangrijkste doel van de studie bestaat erin te evalueren hoe productief het personeel is. Elke categorie, zoals seingevers, machinisten, conducteurs en administratie wordt afzonderlijk bekeken. Het komt er volgens De Tijd op neer een antwoord te vinden op de vraag: 'Wordt er hard genoeg gewerkt?

Volgens bronnen van de krant zit een belangrijk deel van het personeel namelijk tot 80 dagen per jaar thuis. "Dat is onhoudbaar, zeker binnen de groeiende competitieve context waarin de NMBS opereert," luidt het.

"Het is verbazend dat de zwartmakerij van de NMBS via een artikel in De Tijd van zaterdag net op dit ogenblik naar buiten komt", aldus Piens. "Zou het kunnen dat dit kadert in de aangekondigde hervorming die de regering aan het voorbereiden is? ", vraagt de vakbondsman zich af. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners