NMBS legt scenario's minimale dienstverlening op tafel

16/09/15 om 07:12 - Bijgewerkt om 07:12

Bij de NMBS-groep zijn voor het eerst scenario's uitgetekend voor een minimale dienstverlening in geval van staking bij het spoor. Daarbij zou 10 tot 40 procent van de treinen rijden, zo melden L'Echo en De Tijd.

NMBS legt scenario's minimale dienstverlening op tafel

© BELGA

Er werden vorige week drie scenario's voorgelegd tijdens overleg tussen directie en vakbonden. Daarbij zou het aanbod gaan van alleen IC-treinen op grote lijnen in de spitsuren, over een beperkt aanbod op alle lijnen in de spits, tot een scenario met ook treinen in de daluren.

Volgens de spoorweggroep zouden op die manier bij een staking 214.830 tot 580.063 zitplaatsen aangeboden kunnen worden, of respectievelijk 14,4 tot 38,9 procent van het aantal zitplaatsen op een normale werkdag. Om dat alles mogelijk te maken, zou 20 tot 40 procent van het NMBS-personeel nodig zijn (met volledige bezetting voor bepaalde functies) en zo goed als alle personeel van infrastructuurbeheerder Infrabel.

'Kans op compromis is klein'

De kans is klein dat bonden en directie een compromis vinden, schrijft De Tijd. "Ik ben op de hoogte van de scenario's, maar ik heb geen enkel mandaat om bij de NMBS mee te werken aan de inperking van het stakingsrecht", zegt Jean-Pierre Goossens, de topman van de socialistische bond ACOD Spoor.

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant gaf de sociale partners tot eind dit jaar de tijd om met een voorstel te komen. Anders zal ze eigen voorstellen doen. (Belga/NSK)

Onze partners