N-VA hoopt dat CD&V 'niet gaat depanneren'

14/07/11 om 16:28 - Bijgewerkt om 16:28

N-VA hoopt dat CD&V zich niet zal laten overtuigen om 'de paarsgroene partijen' te depanneren, door toch te onderhandelen op basis van Elio Di Rupo's formateursnota.

N-VA hoopt dat CD&V 'niet gaat depanneren'

© Belga

'Van deze nota valt immers niets goeds te maken', klinkt het bij de partijwoordvoerder. De Vlaams-nationalisten betreuren dat 'de paarsgroene partijen in Vlaanderen zich neerleggen bij het bod van Di Rupo'.

CD&V liet vorige week verstaan dat het niet bereid is communautaire onderhandelingen te starten zonder N-VA.

Sindsdien staat de partij onder zware druk om alsnog aan tafel te gaan. Voorzitter Wouter Beke gaf voorlopig niet toe, maar maakte woensdag toch een opening door een reeks voorwaarden op tafel te leggen. Beke en Di Rupo zullen nog samenzitten om dat standpunt verder uit te klaren.

Collegiaal

N-VA betreurt de keuze van de Vlaamse 'paarsgroene' partijen, Open VLD, SP.A en Groen!, 'om de CD&V massaal onder druk te zetten, in plaats van collegiaal samen met N-VA en CD&V, de twee grootste Vlaamse partijen, de Franstaligen onder druk te zetten en hen op te roepen om met een beter bod voor de dag te komen'.

Zowel communautair, budgettair en sociaaleconomisch blijft de nota van Di Rupo ondermaats, argumenteert de N-VA, die zich gesterkt voelt door de Europese instellingen en de OESO. 'Ook zij benadrukken het belang van besparingen op de uitgaven in plaats van nog meer belastingverhogingen en het belang van echte diepgaande sociaal-economische hervormingen', klinkt het nog. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners