'N-VA-cijferwerk over geldstromen is vunzig' (Guy Vanhengel)

23/06/13 om 12:32 - Bijgewerkt om 12:32

CD&V, Open VLD en Groen kunnen zich niet vinden in het N-VA-cijferwerk over de geldstromen van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel.

'N-VA-cijferwerk over geldstromen is vunzig' (Guy Vanhengel)

© Belga

De studie van N-VA over de transfers in ons land is in een debat in De Zevende Dag stevig op de korrel genomen door CD&V, Open VLD en Groen. Volgens staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten (CD&V) is de N-VA blind voor de impact van de zesde staatshervorming en de nieuwe financieringswet.

Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) hekelt dan weer dat de N-VA vooral het beeld wil scheppen dat de PS, die in Brussel en Wallonië mee bestuurt, uit is op het geld van de Vlaming.

Afgelopen donderdag pakte de N-VA uit met een nieuwe berekening van de geldstromen in ons land. Volgens de partij zijn de transfers van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel tussen 2005 en 2010 opgelopen van 7 miljard naar bijna 8 miljard.

Matthias Diependaele, fractieleider voor N-VA in het Vlaams Parlement, kwam de studie in De Zevende Dag toelichten en verdedigen. Diependaele herhaalde daarbij dat zijn partij niet tegen transfers op zich is, maar dat ze dan wel "transparant" moeten zijn en dat ze regio's moeten aanzetten tot verbetering.

Maar het N-VA-cijferwerk werd danig op de korrel genomen. Zo noemde Brussels minister Guy Vanhengel de N-VA-versie "vunzig". "Als je kijkt naar het bruto binnenlands product, zijn de transfers verminderd", aldus Vanhengel. Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke vindt dan weer dat de uitgaven in de sociale zekerheid niet zomaar onder de transfers geplaatst mogen worden. Dat is een kwestie van solidariteit.

CD&V-staatssecretaris Servais Verherstraeten hekelt dan weer het gebrek aan oplossingen van de N-VA. Volgens hem vergeet de partij ook de impact van de zesde staatshervorming en de nieuwe financieringswet. Verherstraeten wijst op de overheveling van bevoegdheden en de responsabilisering van de regio's. "De fiscale autonomie van de regio's zal toenemen. Regio's die het goed doen, zullen meer middelen krijgen", aldus Verherstraeten.

Maar volgens N-VA'er Diependaele is dat allemaal "te weinig en te laat".

Verherstraeten: 'N-VA mikt op deel electoraat Vlaams Belang'

Volgens Open VLD'er Vanhengel is het de N-VA vooral te doen om het creëren van een perceptie. "Men wil het beeld creëren van de PS die mee bestuurt in Wallonië en Brussel en dat zij bandieten zijn die het geld uit de zakken van de Vlamingen willen halen". Verherstraeten deed daar nog een schepje bovenop en zei dat N-VA mikt op een deel van het electoraat van het Vlaams Belang. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners