Moslimexecutieve: 'Manipulatoren buiten frustraties moslimjongeren uit'

10/04/13 om 18:37 - Bijgewerkt om 18:37

Het Executief van de Moslims van België veroordeelt met klem het vertrek van jonge Belgische moslims naar Syrië.

Moslimexecutieve: 'Manipulatoren buiten frustraties moslimjongeren uit'

© Reuters

Het Executief van de Moslims van België (EMB), het orgaan dat de belangen van de islamitische gemeenschap in België vertegenwoordigt, veroordeelt met klem het vertrek van jonge Belgische moslims naar Syrië. "We mogen het terrein niet laten openliggen voor bepaalde extremisten die de frustraties van een aantal 'stuurloze' moslimjongeren uitbuiten" om hen te ronselen buiten elk officieel en gecontroleerd kader om, zegt EMB-voorzitter Semsettin Ugurlu.

Het EMB spreekt van "frustratie van moslimmedeburgers ten opzichte van de niet erkenning van hun fundamentele menselijke rechten". Ugurlu verwijst in dat verband naar bijvoorbeeld het hoofddoekenverbod dat vanaf volgend schooljaar geldt in de instellingen van het GO! gemeenschapsonderwijs, of nog naar anti-islamfilms en Mohammed-cartoons.

Die frustratie "opent de deur voor manipulatoren die van deze situatie gebruikmaken in het teken van radicalisering, extremisme en ten slotte deelname aan het Syrische conflict", luidt het. Het EMB heeft het ook over een "impliciete aanmoediging vanuit de internationale politiek", die mee aan de basis ligt van de beslissing van de jongeren om naar Syrië te trekken.

'Niet bewezen dat moskeeën betrokken zijn in ronselen'

Het is helemaal niet bewezen dat moskeeën betrokken zouden zijn in het proces van radicalisering en ronselen van deze jongeren, voegt Ugurlu nog toe. Hij beklemtoont dat het EMB er bij de imams en verantwoordelijken van de moskeeën "altijd op aandringt een vredevolle boodschap te verspreiden, in overeenstemming met de islam en met onze democratie, en het samenleven aan te moedigen".

Het EMB zegt zijn inspanningen voort te zetten om de moslimjongeren te sensibiliseren voor vrede en samenleven en roept de autoriteiten op "om samen naar constructieve pistes te zoeken om de verschillende factoren en gevolgen van de problematiek van het vertrek van de jongeren naar Syrië in te dijken".

'Verantwoordelijkeid van iedereen om motieven te zoeken'

Nog volgens Ugurlu in het VRT-journaal is het de verantwoordelijkheid van iedereen, "families, moskeeën, imams, de moslmimgemeenschap, de overheden", om op zoek te gaan naar de motieven waarom deze jongeren naar Syrië trekken.

Lees meer over:

Onze partners