Mathias De Clercq (Open VLD) in Gent: ‘Ik wil het voorbeeld van Bart Somers volgen’

Mathias De Clercq: 'De groene staart kwispelt met de rode hond. Gentenaars hebben het daar moeilijk mee.' © THOMAS SWEERTVAEGHER
Ann Peuteman

Hoewel zijn partij de stad al dertig jaar lang samen met de socialisten bestuurt, presenteert liberaal Matthias De Clerq zich nu als het gezicht van verandering.

‘Het is nu of nooit’, zegt Open VLD-lijsttrekker Mathias De Clercq, die naar eigen zeggen overloopt van goesting om burgemeester te worden. ‘Nu Daniël Termont stopt, ligt alles open.’ Ook Sas van Rouveroij (Open VLD) was daarvan overtuigd toen Termonts voorganger Frank Beke er in 2006 mee stopte, maar burgemeester werd hij niet.

Waarom zou u er wel in slagen om de socialisten de sjerp te ontfutselen?

Mathias De Clercq: Omdat de SP.A nu met Groen in een kartel zit. In 2006 was paarse samenwerking nog het uitgangspunt, en daardoor werden de scherpe kanten van zowel de socialisten als de liberalen automatisch afgevijld. Maar door het kartel en onder druk van de PVDA is de SP.A de voorbije jaren steeds meer naar links opgeschoven en preekt de partij constant voor eigen kerk. Dat bleek bijvoorbeeld in het debat over gekraakte woningen: de SP.A richtte zich vooral op haar eigen achterban in plaats van het belang van álle Gentenaars voor ogen te houden. De groene staart kwispelt met de rode hond, en daar hebben veel Gentenaars het moeilijk mee.

Als sociale liberalen, die het brede progressieve centrum vertegenwoordigen, zijn wij het best geplaatst om de eenheid in de stad te herstellen

En dus zullen ze massaal op uw partij stemmen?

De Clercq: Wat is anders het alternatief voor de polarisering van links? Het chagrijn van rechts? Als sociale liberalen, die het brede progressieve centrum vertegenwoordigen, zijn wij het best geplaatst om de eenheid in de stad te herstellen.

Is de eenheid dan zoek?

De Clercq: De tegenstellingen in onze stad zijn enorm toegenomen. Tussen gewortelde en nieuwe Gentenaars, bijvoorbeeld, maar ook tussen automobilisten en fietsers, en tussen fietsers en voetgangers. Met de Open VLD willen we boven die tegenstellingen uitstijgen door ons op álle Gentenaars te richten. Waarom denkt u dat mijn partijgenoot en zielsverwant Bart Somers zo’n fantastische burgemeester is? Omdat hij zijn stad pragmatisch en op basis van een aantal humanistische waarden bestuurt in het belang van alle Mechelaars. Zo wil ik het ook doen.

Was het wel zo verstandig om aan te kondigen dat u de lokale politiek voor bekeken houdt als u straks geen burgemeester wordt?

De Clercq: Ik wil dat de Gentenaars weten waar het op staat. Als ik de eer krijg om burgemeester te worden, dan stop ik met mijn werk in het Vlaams Parlement. Als eerste schepen heb ik Daniël Termont de afgelopen jaren geregeld moeten vervangen, en daardoor weet ik dat het burgemeesterschap meer dan een voltijdse job is. Word ik geen burgemeester, dan zal ik me in de gemeenteraad voor Gent blijven inzetten en me verder concentreren op het parlement.

Wat zou u concreet anders doen dan de huidige burgemeester?

De Clercq: Andere partijen en bestuursniveaus de hand reiken. In het huidige gepolariseerde klimaat slagen de SP.A en Groen er niet in om de oppositie die ze op Vlaams en federaal niveau voeren te overstijgen in het belang van onze stad. De N-VA, die in Vlaanderen in de meerderheid zit en hier in de oppositie, vindt alles wat er in Gent gebeurt dan weer per definitie slecht. Dat zijn allebei verkeerde uitgangspunten.

Dan kunt u maar beter de juiste coalitiepartners kiezen.

De Clercq: Daar moeten de Gentenaars over beslissen. Met het Vlaams Belang en de PVDA wil ik niet besturen, maar ik heb niet het dedain om democratische partijen bij voorbaat uit te sluiten.

Partner Content