Acteur Zouzou Ben Chikha: ‘Voor artiesten is Gent de beste stad van Europa’

© Saskia Vanderstichele
Jeroen Zuallaert

Gent moet oppassen dat het geen tweede Brugge wordt, vindt acteur Zouzou Ben Chikha.

‘Toen ik voor het eerst in Gent kwam, was dat niet minder dan een openbaring’, vertelt Zouzou Ben Chikha. In zijn studententijd werkte hij in legendarische cafés als Het Damberd en Manteca. Hij leerde er zijn vrouw kennen en werkt er nu al jaren bij theatergezelschap Action Zoo Humain.

Zouzou Ben Chikha: Er hangt in Gent een joie de vivre die je nergens anders vindt. Om een of andere reden zoeken mensen elkaar hier meer op, en zijn de gemeenschappen minder in zichzelf gekeerd. Je kunt hier in het stadscentrum nog tot een kot in de nacht op café hangen. Prachtig toch?

Als Gent stopt met investeren in cultuur wordt het pas écht Brugge

Hoe kijkt u naar het circulatieplan?

Ben Chikha: Voor fietsers zoals ik maakt het een groot verschil. Ik fiets regelmatig met mijn dochter naar school, en ik kreeg vroeger zowat elke keer een hartaanval. Tegenwoordig is het rustiger en veiliger. Je merkt dat mensen door het circulatieplan meer gaan fietsen. De stad is er veel aangenamer door geworden.

Zijn er evoluties die u zorgen baren?

Ben Chikha: Je merkt dat het toerisme de stad begint te veranderen. Een deel van het sociale leven verplaatst zich naar de rand, en dat is jammer. Op den duur dreigt Gent een soort Brugge te worden dat ’s avonds helemaal uitsterft. Voor kleine ondernemers is het stilaan te duur geworden om een winkel te openen. Tegenwoordig heeft Gent zelfs een Primark, waar je voor geen geld zakken vol kleren kunt meenemen. Het zou verboden moeten zijn.

Eind 2016 werd u hardhandig gefouilleerd in Ledeberg. Heeft dat uw blik op de stad veranderd?

Ben Chikha: Ik ben daar wel van geschrokken, net omdat ik zo veel liefde heb voor Gent. Ik vind het jammer dat ik van bepaalde kanten weinig begrip heb gekregen. Tegelijk was het amper de tweede keer dat zoiets me overkwam in Gent. In Antwerpen heb ik veel heftiger dingen meegemaakt. Ik heb het een plaats gegeven. Ik laat het mijn leven niet bepalen.

Waarvan zou u de nieuwe burgemeester willen overtuigen?

Ben Chikha: Ik zou hem aanraden om te blijven investeren in cultuur. Voor artiesten is Gent zowat de beste stad van Europa om te wonen, maar dat kan alleen zolang we daarvoor kansen krijgen van het stadsbestuur. Als Gent stopt met investeren in cultuur wordt het pas écht Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content