Maggie De Block pikt hongerstaking asielzoekers niet

29/03/12 om 08:53 - Bijgewerkt om 08:53

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block reageert scherp op de actie van de hongerstakers aan de VUB.

Maggie De Block pikt hongerstaking asielzoekers niet

© Belga

"Zij eisen meer rechten dan andere mensen. In een democratie heeft iedereen gelijke rechten. Zomaar een hongerstaking beginnen, is een drukkingsmiddel waaraan wij niet toegeven", luidt het in Het Laatste Nieuws.

Via haar woordvoerster noemt de staatssecretaris de gang van zaken "hallucinant". De meeste actievoerders zouden immers nooit een aanvraag tot regularisatie hebben ingediend bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Pas toen ze al een week in hongerstaking waren, zouden ze de normale procedure hebben opgestart.

"Zo gaat het niet. Je dient normaal gezien eerst een aanvraag in en je wacht geduldig op het antwoord, maar je gaat niet meteen in hongerstaking", aldus De Block. "Eerst een hongerstaking beginnen en dan pas de normale weg volgen: zo werkt het niet in ons land".

Geen onmiddellijk levensgevaar

De 23 hongerstakers op de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zijn aan hun 75ste actiedag bezig zijn. Volgens directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) Freddy Roosemont is er geen onmiddellijk levensgevaar. Hij baseert zich hiervoor op het verslag van de twee dokters die in opdracht van DVZ alle hongerstakers aan een medisch onderzoek hebben onderworpen.

Tijdens het onderzoek werd onder meer de bloeddruk en hartslag opgenomen van de betrokkenen", zegt Roosemont. "Daarnaast bleek dat de hongerstakers zo'n 15 tot 20 procent van hun lichaamsgewicht hebben verloren sinds het begin van de actie. Toch zijn ze niet uitgedroogd omdat ze onder meer thee, water en suikerwater tot zich nemen. Volgens de dokters is er geen onmiddellijk levensgevaar voor hen. Dat geldt ook voor Jamal."

De begeleidende arts van de hongerstakers, Rita Vanobberghen, beweert dat er wel levensgevaar dreigt voor Jamal Jaoudi (20), die enkele weken geleden zijn mond dichtnaaide. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners