'Lokale verankering N-VA is een feit'

14/10/12 om 18:40 - Bijgewerkt om 18:40

Volgens politicoloog Carl Devos van de UGent is de lokale verankering van N-VA een feit geworden.

'Lokale verankering N-VA is een feit'

© Belga

Volgens politicoloog Carl Devos van de UGent is de lokale verankering van N-VA een feit geworden. Hij maakte die analyse op Eén bij het evalueren van de verkiezingsuitslagen.

"Het Vlaams Belang is onmiskenbaar de verliezer van de dag, maar ook de voorspelde verliezer", aldus Carl Devos. "Extreemrechts heeft sinds 2006 alleen maar verloren." De politicoloog wees er wel op dat het VB geen partij is als een andere. "Een normale partij zou in een existentiële crisis komen, met een wissel van de kopstukken, maar bij het Vlaams Belang passeert dit verlies mogelijk zonder veel interne rimpeling."

N-VA scoort volgens Devos beter dan verwacht. "Het was onmogelijk om even goed te doen als bij de federale verkiezingen. Toch lijkt het erop dat de partij over de 20 procent gaat. De N-VA is nu onmiskenbaar lokaal verankerd."

CD&V heeft het volgens de politicoloog moeilijk, maar houdt relatief goed stand. "Ze zal wellicht de sterkste lokale partij blijven. Wouter Beke wou afgerekend worden op het aantal mandaten en het ziet ernaar uit dat die niet al te zeer achteruit gaan." (Belga/INM)

Onze partners