Koning hervat raadplegingen

15/06/10 om 12:59 - Bijgewerkt om 12:59

De vorst heeft dinsdag een reeks partijvoorzitters in audiëntie ontvangen. Woensdag zet hij zijn consultaties voort.

De koning heeft dinsdag een reeks partijvoorzitters ontvangen in het kader van zijn raadplegingen na de verkiezingen van afgelopen zondag. Hij zet zijn consultaties woensdag voort.

Maandag had de koning naast ontslagnemend premier Yves Leterme en de voorzitters van Kamer en Senaat al N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn PS-collega Elio Di Rupo, de twee grote overwinnaars van de stembusslag, ontvangen.

Dinsdag ontving hij eerst Groen!-voorzitter Wouter Van Besien en Ecolo-covoorzitter Jean-Michel Javaux in audiëntie. Daarna kwamen SP.A-voorzitster Caroline Gennez, CDH-voorzitster Joëlle Milquet en MR-voorzitter Didier Reynders op het paleis langs.

Woensdag heeft de vorst opnieuw gesprekken met een aantal partijvoorzitters. Dan staan ontmoetingen met CD&V-voorzitster Marianne Thyssen, Open VLD-voorzitter Alexander De Croo, LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker en voorzitter Mischaël Modrikamen van de Personenpartij op de agenda.

Een initiatief van de vorst zoals de aanstelling van een informateur bijvoorbeeld is dus ten vroegste woensdag te verwachten.

Volgens De Morgen is het niet uitgesloten dat de vorst eerst nog een wegbereider of verkenner het veld instuurt. Ook is het mogelijk dat de koning twee mensen, een Vlaming en een Franstalige, uitstuurt om de andere gemeenschap niet voor het hoofd te stoten.

Lees meer over:

Onze partners