Kinderbijslagfondsen zijn de wanhoop nabij

26/11/12 om 22:29 - Bijgewerkt om 22:29

De kinderbijslagfondsen zeggen dat ze de besparingen die de federale regering hen oplegt niet kunnen dragen. De betaling van de kinderbijslagen komt in gevaar, waarschuwen ze.

"De besparingen voor de volgende jaren verstikken de kinderbijslagfondsen", zegt de Vereniging der Kassen voor Gezinsvergoedingen (VKG) maandag. De fondsen trekken "luider dan ooit" aan de alarmbel.

Budgettaire hakbijl

In haar regeerakkoord vroeg de regering aan enkele "meewerkende instellingen van Sociale Zekerheid" om te besparen. Dit jaar moeten de fondsen samen drie miljoen euro bezuinigen, de komende twee jaar komen daar telkens vijf miljoen euro besparingen bij. De regering zou hen voor volgend jaar nog eens een miljoen euro besparingen gevraagd hebben.

"Dit in het wilde weg hakken met de budgettaire bijl, brengt de kinderbijslagfondsen, bij wie het 'vet al van de soep' is, in een financieel precaire situatie, tot op het punt van de verstikking.

Door de besparingen voor 2012 (3 miljoen) sluiten al één op drie vrije kinderbijslagfondsen het boekjaar 2012 af met een verlies van samen bijna 2 miljoen euro", zegt de VKG. Er zouden nog meer fondsen verlies boeken.

Betaling in gevaar

Volgens de kinderbijslagfondsen brengen de komende besparingen de garantie op tijdige en correcte betaling in gevaar. Door uitblijven van investeringen zou de kwaliteit van de dienstverlening dalen.

"Het uiterste wettelijk voorziene redmiddel bestaat erin dat de kinderbijslagfondsen zich wenden tot de aangesloten werkgevers tot dekking van de administratiekost. Kortom, patronale bijdragen moeten de verliezen dekken, in de geschiedenis van de kinderbijslag ongezien." De fondsen vragen dan ook een correcte betoelaging. (Belga/TV)

Onze partners