'Keuze tussen N-VA of SP.A wordt inzet van de verkiezingen'

17/02/14 om 06:36 - Bijgewerkt om 06:36

Op 25 mei moet de kiezer zich in het stemhokje uitspreken voor een regering met N-VA of een met SP.A. Dat is volgens SP.A-voorzitter Bruno Tobback de inzet van de verkiezingen.

'Keuze tussen N-VA of SP.A wordt inzet van de verkiezingen'

Bruno Tobback © Belga

'De keuze tussen een regering met N-VA of een met SP.A wordt de inzet van de verkiezingen.' Dat zegt SP.A-voorzitter Bruno Tobback in een interview met De Morgen. 'Zij gaan heel uitdrukkelijk voor een economisch rechtse regering, met een programma dat Thatcheriaans is. Dat zal dus zonder ons zijn.'

Opmerkelijk: in één adem zegt de SP.A-voorzitter dat hij geen exclusieven stelt tegen een regering met N-VA.

Geen algemene belastingverlaging

Volgens Tobback zal er onder de volgende regering geen ruimte zijn voor een algemene belastingverlaging. Ook hiermee zet de SP.A-voorzitter zich op dezelfde lijn als premier Elio Di Rupo (PS). De eerste minister zei in een interview met Het Belang van Limburg en Gazet Van Antwerpen dat er geen sprake kan zijn van een algemene lastenverlaging.

'Een forfaitaire belastingverlaging voor alle bedrijven heeft geen zin, al was het maar omdat bijvoorbeeld hoogtechnologische bedrijven zo'n lastenverlaging niet nodig hebben. Zij hebben andere zorgen,' zei Di Rupo.

Gezondheidszorg en onderwijs

Volgens Tobback moet er een fiscale hervorming met een verlaging van de lasten op arbeid komen, maar dus geen algemene belastingverlaging. 'Als we goedkope gezondheidszorg en gratis en goed onderwijs willen behouden, dan moeten we veel belastingen blijven betalen,' zegt de voorzitter van SP.A. (EE)

Onze partners