Kernkabinet op zoek naar nieuwe besparingen

26/02/12 om 13:25 - Bijgewerkt om 13:25

Het kernkabinet beslist zondag hoeveel exact moet worden bespaard om het begrotingstekort dit jaar terug te dringen tot 2,8% van het bbp.

Kernkabinet op zoek naar nieuwe besparingen

© Image Globe

Het kernkabinet legt zondag vast hoe groot de budgettaire inspanning van de begrotingscontrole zal zijn. Over concrete maatregelen wordt later pas beslist.

Het echte conclaaf vindt pas volgende zondag 4 maart plaats en zou drie dagen duren. Ondertussen legt premier Elio Di Rupo bilaterale contacten met de zes meerderheidspartijen. Werkgroepen bereiden ook al een aantal dingen voor.

Het monitoringcomité, dat in opdracht van de regering de begroting op de voet volgt, stelt in zijn rapport dat 1,470 miljard moet worden gezocht. Daarnaast wordt best nog eens een buffer van 500 miljoen euro aangelegd. Dit om een lagere dan voorziene economische groei - de regering gaat uit van een groei van 0,1%, terwijl de economie ook zou kunnen krimpen - of tegenvallende inkomsten op te vangen. Dat brengt het totaal op 1,970 miljard euro.

Minister van Begroting Olivier Chastel (MR) benadrukt dat het vastleggen van het te zoeken bedrag een politieke keuze is. Hij zegt zich grotendeels achter het rapport van het monitoringcomité te kunnen scharen.

Eenmaal de begrotingscontrole achter de rug ligt, kan de 1,3 miljard euro die de regering in opdracht van de Europese Commissie bevroor volgens hem weer worden vrijgemaakt. Open VLD-Kamerfractieleider Patrick Dewael liet in De Zevende Dag (VRT) uitschijnen dat dit nog niet helemaal zeker is. (Belga/TE)

Onze partners