Karel De Gucht in de clinch met de fiscus

03/12/11 om 09:07 - Bijgewerkt om 09:07

Het conflict heeft De Gucht ertoe aangezet de grondwettelijkheid te laten toetsen van de wet die de opheffing van het bankgeheim versoepelt.

Karel De Gucht in de clinch met de fiscus

© EPA

Eurocommissaris Karel De Gucht en zijn echtgenote Mireille Schreurs liggen in de clinch met de Bijzondere Belastinginspectie (BBI), schrijft De Tijd.

De fiscus onderzoekt of het echtpaar De Gucht belastingen ontduikt. In de aangifte van De Gucht en Schreurs vindt de BBI geen verklaring voor hun uitgaven. De inspecteurs vroegen De Gucht inzage in zijn bankrekeningen, maar de eurocommissaris weigerde.

De BBI wil daarom de nieuwe wet aanwenden die sinds 1 juli de opheffing van het bankgeheim versoepelt, maar De Gucht en Schreurs zijn naar de rechtbank van eerste aanleg in Gent gestapt om dat te verhinderen. "De manier waarop de fiscus mij behandelt, is dan ook ronduit schandalig", reageert De Gucht.

Gevaar voor de democratie
Meer zelfs, De Gucht heeft de rechter gevraagd de grondwettelijkheid van de versoepeling van het bankgeheim te laten toetsen bij het Grondwettelijk Hof. Volgens de politicus is de wet "slordig gemaakt".

"Deze wet is een gevaar voor de democratie. Ze schendt de privacy en is veel te ruim geformuleerd. Ze geeft de fiscus bevoegdheden die veel te ver gaan. Ze druist in tegen onze grondwettelijke rechten", meent De Gucht.

De Tijd merkt op dat De Gucht ten strijde tegen een wet die mee is goedgekeurd door zijn eigen partij Open VLD. Ook wijst de krant erop dat de Europese Commissie al jaren het bankgeheim bekampt via de zogenaamde spaarrichtlijn. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners