Kaartje op de trein wordt dubbel zo duur

06/10/11 om 09:03 - Bijgewerkt om 09:03

In de loop van 2012 zullen reizigers een toeslag van 7 euro moeten betalen als ze een ticket op de trein willen kopen.

Treinbegeleiders zullen in de loop van 2012 geen rekening meer houden met excuses van reizigers die zonder ticket opstappen. Zij betalen dan altijd een toeslag van 7 euro als ze in de trein zelf een biljet willen kopen. Dat blijkt uit een NMBS-nota die De Standaard kon inkijken.

Nu is dat kosteloos als je opstapt in een onbemand station, zolang je de treinbegeleider maar waarschuwt. Bij een station met een verkoopsloket betaalt de reiziger 3 euro extra. De nieuwe regeling

betekent in beide gevallen meer dan een verdubbeling van de huidige tarieven.

Ruzies

Met die vaste toeslag wil de NMBS discussies vermijden. De meeste ruzies op de trein zijn te wijten aan onenigheid over het kaartje, bijvoorbeeld wanneer de reiziger de treinbegeleider niet heeft gewaarschuwd omdat hij op het nippertje de trein haalde. Het nieuwe systeem is volgens de vervoersmaatschappij minder gevoelig voor interpretatie.

Reizigersorganisatie TreinTramBus is niet te spreken over het plan. "Elke reiziger heeft al meegemaakt dat er een te lange rij staat aan de loketten en de automaten niet werken", luidt het.

De nieuwe regeling moet reizigers in elk geval meer gebruik doen maken van de biljetautomaten. Nu staan er 133 verspreid over heel België, goed voor 5 procent van de ticketverkoop van de NMBS. Volgend jaar komen er meer toestellen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners