'Jejoen heeft niet gevochten in Syrië'

19/10/13 om 02:14 - Bijgewerkt om 04:51

Jejoen Bontinck heeft geen geweld gepleegd in Syrie, zegt zijn vader. "Dat heb ik hem meerdere keren gevraagd en ik geloof hem. De radicale organisaties in Syrië zouden hem anders niet laten gaan naar België."

'Jejoen heeft niet gevochten in Syrië'

Dimitri Bontinck (de vader van Syriëstrijder Jejoen) en de moeder van de jongen. © BELGA

Dimitri Bontinck verklaarde dat in het Nederlandse televisieprogrammma Pauw & Witteman. Volgens Bontinck heeft zijn zoon in Syrië vrijwilligerswerk gedaan uit "sociaal rechtvaardigheidsgevoel" en heeft hij zes weken gevangen gezeten.

De berichten dat zijn zoon andere Vlamingen heeft geronseld om ook naar Syrië af te reizen, zijn "volledig uit de lucht gegrepen". Dimitri Bontinck, die eerder dit jaar in Syrië is geweest om zijn zoon te zoeken, zegt wel zeker te weten dat andere Belgen wel in Syrië zijn om te vechten.

'Een leuke, toffe jongen'

Volgens vader Bontinck hoeft niemand in België zich zorgen te maken dat zijn zoon geradicaliseerd is teruggekeerd. "Hij zou een tikkende tijdbom zijn en dit en dat, daar is niks van waar. Er is een leuke, toffe jongen teruggekeerd waar niemand bang voor hoeft te zijn."

Jejoen Bontinck werd vrijdag opgepakt toen hij terugkeerde naar België om zijn moeder te bezoeken. Eerder op de dag werd bekend dat hij daarvoor ruim een week in Nederland had gezeten. (Belga/TV)

Onze partners