"Ik ben de politiek niet beu" (Leterme)

16/09/11 om 14:23 - Bijgewerkt om 14:23

Aftredend premier Leterme is de Belgische politiek niet beu. Hij sluit zelfs een terugkeer niet uit. Maar eerst wil hij minstens twee jaar herbronnen bij de OESO.

"Ik ben de politiek niet beu" (Leterme)

© Belga

Aftredend premier Yves Leterme zegt dat zijn vertrek uit de Belgische politiek geen vaandelvlucht is. Leterme gaat ten laatste eind dit jaar voor minstens twee jaar bij de OESO aan de slag als adjunct-secretaris-generaal. "Al na de verkiezingsnederlaag van 2010 had ik beslist dat ik iets anders zou doen. De OESO biedt mij nu de kans om mij te herbronnen", zegt Leterme in tv-interviews.

De geruchten dat Leterme de Wetstraat zouden verlaten, liepen al een tijdje. Toch kwam de aankondiging van het vertrek deze week voor de buitenwereld als een verrassing. Leterme had de beslissing om weg te gaan al langer genomen, maar moest door de politieke situatie langer dan gedacht op post blijven. Nu er hopelijk een nieuwe regering komt onder leiding van Elio Di Rupo, wou Leterme de kans grijpen die de OESO hem biedt, luidde het.

"Geen vaandelvlucht"

"Ik ben de politiek niet beu", zegt Leterme. "Maar het is nu aan anderen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Elio Di Rupo is diegene die ooit ook door Bart De Wever is aangewezen om de nieuwe premier te worden". De premier vreest niet dat mensen hem verwijten vaandelvlucht te plegen. "Ik doe dit niet voor geld of glorie, maar voor de inhoud", zei Leterme. De OESO was onder de indruk van het anticrisisbeleid dat ons land de voorbije jaren heeft gevoerd en de premier hoopt die expertise nu ten dienste te kunnen stellen van de OESO.

De in sommige media uitgesmeerde privébesognes van Leterme speelden geen rol bij zijn vertrek. Maar ook de media "moeten goed beginnen denken over hoe ze met politici omgaan", zegt de eerste minister.

Een terugkeer naar de Belgische politiek sluit Leterme niet uit, maar ten vroegste over twee jaar. Intussen kan hij altijd nog achter de schermen iets voor zijn partij CD&V betekenen. "Ik heb Wouter Beke gezegd: je weet waar ik ben". (Belga/INM)

Onze partners