Hasseltse bisschop Patrick Hoogmartens schaart zich achter De Kesel

20/09/10 om 08:52 - Bijgewerkt om 08:52

Ook hij vindt dat getrouwde mannen priester moeten kunnen worden. Voor vrouwelijke priesters ziet hij echter minder draagvlak.

Hasseltse bisschop Patrick Hoogmartens schaart zich achter De Kesel

© Belga

Ook de Hasseltse bisschop Patrick Hoogmartens vindt dat getrouwde mannen priester moeten kunnen worden. Voor vrouwelijke priesters ziet hij echter minder draagvlak.

De Brugse bisschop Jozef De Kesel plaatste de kwestie afgelopen weekend in de kijker, door te stellen dat de kerk zich moet afvragen of het celibaat verplicht moet blijven.

Hoogmartens schaart zich achter zijn collega. "Ik zou het niet dwaas vinden dat gehuwde mannen ook priesters kunnen worden," zegt Hoogmartens in Het Belang van Limburg. "Uit ervaring weet ik dat zij even goed werk kunnen verrichten".

Hij verwijst naar de 79 permanente diakens binnen zijn bisdom. "Dit zijn mensen die hard werk verrichten binnen de kerk en dit combineren met een huwelijk. Laat hen een voorbeeld zijn".

Hoogmartens vindt wel dat het celibaat kan blijven bestaan. Enkel het verplichte karakter lijkt hem onnodig.

Vrouwen

De Kesel noemde ook vrouwen die priester zouden kunnen worden, bespreekbaar.

Daarin volgt Hoogmartens zijn collega niet: "Ik denk dat de discussie over het celibaat veel vlugger gevolg kan krijgen dan de discussie over de toelating van de vrouw tot het priesterambt".

Onze partners