Groen! eist duidelijkheid van N-VA en Open VLD

25/02/11 om 10:15 - Bijgewerkt om 10:15

Groen!-voorzitter Wouter Van Besien vraagt dat N-VA en Open VLD duidelijk maken of ze voort willen onderhandelen met de groenen of niet.

Groen! eist duidelijkheid van N-VA en Open VLD

© Belga

N-VA-voorzitter Bart De Wever is van plan Groen! te bedanken voor verdere onderhandelingsgesprekken. Dat sprak hij donderdag af tijdens zijn persoonlijk onderhoud met informateur Didier Reynders (MR), meldt De Tijd vrijdag. Groen!-voorzitter Wouter Van Besien vraagt dat N-VA en Open VLD duidelijk maken of ze voort willen onderhandelen met de groenen of niet.

Volgens De Tijd wil De Wever knopen doorhakken over welke van de vijf Vlaamse partijen moet afvallen.

Als Groen! buitenspel wordt gezet, is het aan Di Rupo om Ecolo "voor de keuze te plaatsen". Sinds de verkiezingen van juni vorig jaar hebben de Vlaamse en de Franstalige groenen hun lot altijd al aan elkaar verbonden.

De appetijt om het met de liberalen te proberen is, volgens De Tijd, aangescherpt na de goedkeuring in de Kamer woensdag van een wetsvoorstel dat de criteria voor gezinshereniging strenger maakt. Die goedkeuring gebeurde met de steun van de liberalen.

Om de regeringsonderhandelingen met de liberalen echt van start te laten gaan, zou Reynders zijn nek uitsteken in het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde.

Verschillen

Het is niet de eerste keer dat er berichten opduiken dat men de groenen wil lossen, maar bij Groen! krijgt men het op de heupen. Van Besien: "Er is een groot verschil tussen wat er officieel gebeurt en wat er in de coulissen wordt gezegd. Officieel zijn wij betrokken bij de verschillende werkgroepen, maar wij horen natuurlijk ook de geruchten dat N-VA en Open VLD liever zonder ons verder willen".

Volgens hem heeft dat te maken met grote verschillen op het socio-economische vlak. "De N-VA blijft bijvoorbeeld ijveren voor het splitsen van de werkloosheidsuitkeringen en wij blijven ons daartegen verzetten", legt Van Besien uit. Hij wil dat N-VA en Open VLD "duidelijk zijn en durf tonen".

Vrijdag

Vrijdag voert Reynders opnieuw een gesprek met De Wever en PS-kopman Elio Di Rupo. Ze zullen nagaan hoever De Wever staat.

Naast het gesprek met De Wever en Di Rupo spreekt Reynders vrijdag ook met de werkgroep Klimaat en staat er een vergadering met de werkgroep Arbeid op de agenda.

Dit weekend maakt Reynders zijn eindverslag op. Dat legt hij dinsdag voor aan de koning.

Onze partners