Gevangenisstraffen voor uitbaters 'Land van Ooit'

06/02/13 om 11:57 - Bijgewerkt om 11:57

De rechtbank van Tongeren heeft de voormalige eigenaars van floppretpark 'Land van Ooit' elk veroordeeld tot drie jaar cel met uitstel.

Gevangenisstraffen voor uitbaters 'Land van Ooit'

© Belga

De Nederlandse familie die de Belgische vestiging van het park heeft gestart moest zich verantwoorden voor fraude, verduistering en faillissementsmisdrijf. Het park vroeg 74 dagen na de opening al het faillissement aan en sloot in augustus 2007 alweer de deuren. Het exploiterende vennootschap Dea Dia was bankroet. Een groot Romeins themapark rond Ambiorix kwam er dus niet.

Torenhoge schadevergoeding

De drie leden van de familie Taminiau, die in Tongeren het pretpark 'Land van Ooit', dat 74 dagen na de opening al het faillissement aanvroeg, kregen van de Tongerse correctionele rechtbank een celstraf van drie jaar met uitstel opgelegd, elk een boete van 11.000 euro en een torenhoge schadevergoeding van 1,85 miljoen euro. Bovendien kregen de Taminiau's een beroepsverbod opgelegd van tien jaar.

In totaal vroegen de schuldeisers bijna 5,5 miljoen euro. Toch achtte de rechtbank niet alle klachten, onder andere die van Heineken en Strabag, gegrond. Zij krijgen dus niets.

De familie Taminiau gaat mogelijk in beroep tegen de uitspraak van het hof. (EA)

Lees meer over:

Onze partners