Gerecht wil diplomaat vervolgen na contact met Russen

Kremlin in Moskou © Belga Image

Na meer dan drie jaar onderzoek wil het federaal parket de Belgische diplomaat Oswald G. (60) voor de rechter slepen op verdenking van bendevorming en schending van het beroepsgeheim. De consul wordt ­ervan verdacht dat hij jarenlang hand-en-spandiensten verleende aan Russische geheime agenten.

Er zijn aanwijzingen dat hij hen heeft geholpen met het vervalsen van paspoorten, staat in de kranten van Mediahuis.

Het gaat om een ervaren diplomaat uit Brugge, die hoge posten bezette in Tokio, New York, Lissabon, Lagos, New Delhi en uiteindelijk Kopenhagen. Daar kwam hij in 2011 plots in het vizier van de ­Bel­gische Staatsveiligheid, die informatie in handen had ­ge­kregen waaruit bleek dat ­hij ­jarenlang zijn privileges als dip­lomaat zou hebben misbruikt. Op de buitenlandse posten zou hij lang­durige contacten ­onderhouden hebben met leden van de Russische ­geheime dienst.

Oswald G. heeft volgens de krant aan de speurders toegegeven dat hij gesprekken had met Russen. Maar hij noemt dat professionele contacten en ontkent dat hij informatie heeft doorgespeeld die niet ­beschikbaar was op het internet. Hij zegt ook nooit geld te hebben ontvangen.

De federale procureur heeft een eindvordering klaar. Over ander­halve week verschijnt de diplomaat voor de raadkamer in Brugge, die definitief moet ­beslissen over zijn ­doorverwijzing naar de rechtbank. Indien dat gebeurt, is dat uniek in ons land. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content