'Gemeenten misbruiken overlastboetes'

12/05/12 om 08:04 - Bijgewerkt om 08:04

Steeds meer critici menen dat gemeenten misbruik maken van overlastboetes om kleine overtredingen op een buitenproportionele manier te bestraffen.

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen klaagt in De Standaard de wildgroei aan van de overlastboetes. "We krijgen steeds meer signalen binnen van misbruik".

De GAS-boetes of 'Gemeentelijke Administratieve Sancties' werden bedacht om de parketten te verlossen van overlastdossiers. Het gaat om boetes voor kleine misdrijven en overtredingen die anders niet aangepakt worden. Sommige gemeenten gaan zover om boetes tot 250 euro uit te delen aan mensen die op de rugleuning van een bank zitten. In steeds meer gemeenten worden vooral jongeren het slachtoffer van dergelijke boetes.

Minderjarigen

De boetes boomen de laatste jaren als nooit tevoren. In Antwerpen cirkelt het aantal vastgestelde inbreuken al een paar jaar rond de 20.000. Maar de processen-verbaal voor minderjarigen zijn er afgelopen jaar meer dan verdubbeld. In Gent steeg het totaal aantal GAS-dossiers afgelopen jaar met meer dan 22 procent.

Willekeur

Critici wijzen echter op de brede invulling van 'overlast', wat de

kans op willekeur doet toenemen. De vergrijpen die worden bestraft, verschillen ook van gemeente tot gemeente. Bovendien is de bestraffende ambtenaar ook de ambtenaar die eventueel verweer behandelt. (Belga/EE)

Onze partners