Fiscus krijgt megadatabank

25/04/12 om 08:12 - Bijgewerkt om 08:12

Met de databank zal elke belastingcontroleur zeer snel grondige en gerichte screenings van alle belastingplichtige Belgen en bedrijven in ons land kunnen uitvoeren.

Fiscus krijgt megadatabank

© Belga

De privacycommissie geeft minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) na vijf jaar groen licht om een megadatabank op te richten voor alle belastingcontroleurs. Dat vernam De Tijd van de woordvoerder van Vanackere.

Screening

De fiscus zal in die megadatabank alle informatie steken van zijn eigen afdelingen - van de gegevens van de douane tot aangiftes van successierechten - naast informatie van externe overheidsdiensten. Dankzij die grote computerdatabank zal elke belastingcontroleur zeer snel grondige en gerichte screenings van alle belastingplichtige Belgen en bedrijven in ons land kunnen uitvoeren.

Al in 2007 had toenmalig minister van Financiën Didier Reynders (MR) een wettekst klaar om de fiscus zijn langverwachte megadatabank te geven. Maar de privacycommissie maakte toen brandhout van de geplande wetswijziging. "De privacycommissie heeft ons wetsontwerp nu goedgekeurd, waardoor het eerstdaags op de ministerraad komt", zegt Rik Otten, de woordvoerder van Vanackere.

'Wettelijke opdrachten'

Het wetsontwerp bepaalt dat belastingcontroleurs de megadatabank zullen gebruiken voor 'al hun wettelijke opdrachten'. Een dienst bij Financiën zal wel eerst toelating geven voor de gegevensstromen. De gegevens zullen gecodeerd in de databank staan, maar bij vermoedens van onregelmatigheden mag de controleur ze decoderen. Om misbruik tegen te gaan wordt elke inzage geregistreerd. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners