'Europese Unie in Brussel prioritair doelwit spionage NSA'

10/08/13 om 16:34 - Bijgewerkt om 16:34

Uit documenten van klokkenluider Edward Snowden blijkt dat de Europese Unie en haar vertegenwoordigers in Brussel prioritaire doelwitten waren voor de afluister- en meeleespraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

'Europese Unie in Brussel prioritair doelwit spionage NSA'

© Reuters

De Europese Unie was een van de prioritaire spionagedoelwitten van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel, dat zich baseert op documenten van klokkenluider en voormalig CIA-medewerker Edward Snowden.

De Amerikanen waren vooral geïnteresseerd in het buitenlands beleid, de internationale handelspolitiek en de economische stabiliteit van de EU.

Prioriteitscode

De Amerikaanse geheime dienst kende aan de verschillende potentiële doelwitten een prioriteitscode toe, gaande van 1 (zeer hoge prioriteit) tot 5 (zeer lage prioriteit), zo moet blijken uit de documenten van Snowden. De drie bovenvermelde thema's kregen allen prioriteit 3 mee.

Van de Europese thema's nieuwe technologieën, energieveiligheid en voedselkwesties lag de NSA veel minder wakker. Deze thema's werden aangeduid met prioriteit 5.

Brussel

Voorts waren de Verenigde Staten ook erg geïnteresseerd in een aantal landen in het bijzonder. Zo werden onder andere Duitsland, Frankrijk en Japan in de gaten gehouden, net als Italië en Spanje, al kregen deze twee laatste landen een lagere prioriteit mee.

Der Spiegel liet eind juni al weten dat uit documenten die Edward Snowden had doorgespeeld, blijkt dat de NSA afluisterapparatuur zou hebben geïnstalleerd in de kantoren van de Europese Unie in Brussel en van de diplomatieke afvaardiging van de EU in Washington. Die onthullingen zorgden toen voor heel wat ophef in Brussel. (AFP/EE)

Lees meer over:

Onze partners