EHEC-besmetting vastgesteld in Limburg

(Belga) In Limburg zijn 19 gevallen van besmetting met de EHEC-bacterie vastgesteld, waaronder drie gevallen met het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS). Alle gevallen zouden verband houden met het eten van rauw vlees “filet américain”. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) meldt dat de eerste monsternemingen positief bevonden werden op E.coli O 157, het meest gekende pathogeen van de EHEC-bacterie.

FAVV-woordvoerster Lieve Busschots meldt dat elk jaar gevallen van besmetting met dat pathogeen voorkomen. “Het is het meest gekende van de bacterie”, aldus Busschots. Ze merkt op dat de bacterie die vorig jaar in Duitsland uitbrak, een andere, zeldzamere pathogeen was. Het Voedselagentschap startte een onderzoek op om de oorzaak van de besmetting op te sporen. Het reeds in beslag genomen vlees zal vernietigd worden. Het FAVV meldt dat de besmetting nog maar eens het grote belang van het toepassen van de goede hygiënepraktijken in slachthuizen en uitsnijderijen aantoont. De EHEC-bacterie komt frequent voor in de darm van runderen. Besmetting vindt vooral plaats door het eten van rauw of onvoldoende verhit vlees, het drinken van rauwe melk of het eten van besmette rauwe groenten, aldus het FAVV. “Sommige mensen vertonen geen symptomen, terwijl anderen ernstig ziek kunnen worden”, aldus nog Busschots. “Vooral kinderen, ouderen en mensen met een zwakker immuunsysteem zijn gevoelig voor besmetting.” Het belangrijkste verschijnsel is diarree, bij ernstige gevallen krijgt de patiënt last van bloedingen in de darmen. Soms kunnen ernstige nierklachten optreden. (KAV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content