“Duitsland is niet het ideale voorbeeld voor België” (Fons Verplaetse)

© Boris Roessler/Reporters

Eregouverneur van de Nationale Bank Fons Verplaetse plaatst enkele kanttekeningen bij de Duitse economische successen.

Fons Verplaetse: We moeten de zeer goede prestaties van Duitsland toch een beetje nuanceren. Ten eerste gaat het Duitsland pas voor de wind sinds 2006. Als je de prestaties over een wat langere periode bekijkt, zijn ze veel minder goed en liggen ze zelfs lager dan het gemiddelde dan de eurozone. Ten tweede is ook het resultaat sinds 2007 niet zo schitterend als weleens wordt voorgesteld. Duitsland spant duidelijk de kroon als het gaat over uitvoer en hoeveel die bijdraagt tot de groei. Maar het scoort minder goed dan België en het gemiddelde van de eurozone als we kijken naar de economische groei in het algemeen en het aantal banen dat die groei opleverde.

Maar de werkloosheid is er erg laag…

Verplaetse: We mogen dan niet vergeten dat Duitsland het enige land in de eurozone is met een afnemende bevolking. Het geboortecijfer ligt er lager dan het sterftecijfer, vooral in het vroegere Oost-Duitsland. De Duitse bevolking daalde tussen 2003 en 2008 met gemiddeld 0,1 procent per jaar, en vanaf 2008 zelfs met 0,3 procent. De problematiek van jobcreatie en werkloosheid ligt daar dus heel anders dan bij ons, waar de bevolking sinds 2003 stijgt met 0,7 procent per jaar. Van die stijging komt 0,2 procent omdat het geboortecijfer hoger ligt dan het sterftecijfer en 0,5 procent van onze bevolkingsaangroei komt door immigratie.

Dus Duitsland is niet het ideale voorbeeld voor België?

Verplaetse: In mijn ogen niet. Ongetwijfeld vertoont Duitsland veel positieve punten, maar er zijn ernstige structurele verschillen tussen die grootmacht en België. Een klein land als België kan veel meer leren van de Scandinavische EU-landen: ze kennen een goede economische groei, zijn toonaangevend op het vlak van structurele competitiviteit en onderzoek en ontwikkeling, hebben een hoge werkgelegenheidsgraad en een lagere werkloosheidsgraad, hebben een zeer lage overheidsschuld, er is een beperkte inkomensongelijkheid, geringe armoede, weinig corruptie enzovoort. En ze kennen een democratisch stelsel dat vlot functioneert met ver doorgedreven vrouwenemancipatie. (EWP) Lees het volledige interview met Fons Verplaetse in de Knack van deze week: Moeten wij het Duitse voorbeeld volgen?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content