Dugsverslaafde gevangenen kunnen nergens terecht voor behandeling

04/10/16 om 06:59 - Bijgewerkt om 06:59

De centrale aanmeldpunten voor drugsverslaafden werden enkele maanden geleden opgedoekt. Justitieminister Koen Geens (CD&V) tekende verzet aan, maar dat bracht geen zoden aan de dijk.

Dugsverslaafde gevangenen kunnen nergens terecht voor behandeling

© Flickr/Verdusco 01

De centrale aanmeldpunten voor drugsverslaafden (CAP) stopten ermee op 1 mei 2016, door een negatief advies van de inspecteur van Financiën. Daardoor konden duizenden drugsverslaafde gevangenen vrijwel nergens meer terecht voor een opname of behandeling. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) tekende daartegen beroep aan bij zijn collega van Begroting, Sophie Wilmès (MR).

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) © BELGA

Die bevestigde de twijfels over de bevoegdheid van de federale regering. Ook zouden er budgettaire problemen zijn, omdat de gevraagde middelen voor de CAP's in 2016 niet werden toegekend. Het negatieve advies voor de CAP's blijft daarmee overeind, en de drugsverslaafde gevangenen blijven dus in de kou staan. Dat schrijft De Standaard.

'De terugkeer van de meldpunten is noodzakelijk om gevangenen te begeleiden en te helpen. Met het stopzetten van de CAP's is een belangrijke link in de ketting van de hulpverlening doorgeknipt', zegt Jorn Dangreau, voorzitter van de drugbehandelingskamer in Gent. Om in aanmerking te komen voor een voorwaardelijke vrijlating moeten gedetineerden een toekomstplan hebben. Een attest van het CAP is daarvoor noodzakelijk, maar momenteel kan dat niet worden afgeleverd.

Minister Geens heeft ondertussen gevraagd een tijdelijke verlenging voor te bereiden voor zowel de Nederlandstalige als Franstalige gevangenissen.

(Belga/SK)

Onze partners