Doel van de zwemles: niet verdrinken

24/09/14 om 04:44 - Bijgewerkt om 04:44

Vanaf volgend jaar komt er een nieuwe leerlijn voor de zwemlessen. Het komt erop neer dat kinderen moeten leren hoe ze boven water blijven, eerder dan hoe ze leren zwemmen.

Doel van de zwemles: niet verdrinken

Duikend kind, dat het drijven al onder de knie heeft © Reuters

"Kunnen overleven en je veilig verplaatsen in het water wordt de basis", zegt David Nassen van het Vlaams Instituut voor Sportbeheer, in een gesprek met Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg.

"Een groep van zwemexperts, de zogenaamde Baan Vier, heeft op onze vraag een nieuwe leerlijn opgemaakt", zegt Nassen. Die groep moest duidelijk maken "wat we daar nu eigenlijk onder verstaan, onder kunnen zwemmen. Nu liggen de principes vast en zijn de handleidingen klaar. Vanaf dit najaar gaan we die aanpak aanleren: eerst aan de zwembadbeheerders en hoofdredders, later ook aan redders, clubtrainers en zwemleraren." Vanaf volgend schooljaar wordt de aanpak in scholen toegepast.

Leren drijven

De nadruk wordt weggetrokken van de klassieke zwemslagen als schoolslag en crawl. "Na de eerste cursus watergewenning willen we kinderen vooral leren overleven in het water: drijven, ronddraaien, boven water ademhalen terwijl je in het zwembad zit. Daarna komt de fase waarin je je doelmatig leert voortbewegen, zonder dat dan al diep wordt ingegaan op pure zwemtechniek. Pas in de laatste fases kun je je dan echt verdiepen in de gestructureerde zwemslagen."

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners