Di Rupo: 'Het is een leugen dat we geld halen bij de middenklasse'

22/11/12 om 15:50 - Bijgewerkt om 15:50

Premier Elio Di Rupo reageert in de Kamer fel op de kritiek van de oppositie. 'Het is een leugen dat we geld halen bij de middenklasse.'

Di Rupo: 'Het is een leugen dat we geld halen bij de middenklasse'

© Belga

Premier Elio Di Rupo reageert scherp in de Kamer op de kritiek van de oppositie op zijn beleidsverklaring, die hij een dag eerder voorlas in de Kamer en de Senaat. Di Rupo tilde vooral zwaar aan de "leugens" dat zijn regering de middenklasse zou aanvallen.

Premier Elio Di Rupo (PS) deed de kritiek als zou zijn refgering vooral geld halen bij de middenklasse, af als "leugens". "We hebben een einde gesteld aan de vrijstelling van de bijdrage op meerwaarde gerealiseerd op aandelen. We trekken die op tot een bijdrage van 0,14 procent. Het zijn de grote ondernemingen en de holdings die die meerwaarde realiseren, dat is toch de middenklasse niet!? De roerende voorheffing wordt opgetrokken naar van 21% naar 25%. In Frankrijk worden dividenden tegen 36 procent belast, in Duitsland, vaak een voorbeeld, is het ook meer."

De oppositie sprak dat de berg een muis heeft gebaard, wel, zo repliceerde de premier: "jullie kritiek is maar een muis". "Onze burgers moeten de waarheid kennen. Het is al te makkelijk om om het even wat te vertellen op televisie. Het optrekken van de roerende voorheffing tot het Europese gemiddelde, de BTW niet optrekken, geld terughalen bij de banken, ... Dat is niet raken aan de middenklasse. We hebben gedaan wat we konden om de burgers te sparen."

Di Rupo: 'Ik kan me niet voorstellen dat Herman Van Rompuy marxist is'

"Enerzijds hoor ik dat deze regering te marxistisch en niet Vlaams genoeg is. Anderzijds hoor ik nu dat de regering maatregelenn neemt die in de goede richting gaan, maar die al eerder moesten genomen zijn. Ik heb daarover nagedacht. Daarover kan ik afleiden dat de voorgaande regeringen, met premiers als Jean-Luc Dehaene, Guy Verhofstadt, Yves Leterme en Herman Van Rompuy, nog marxistischer waren dan de huidge regering. Dat kan ik me niet voorstellen. Als Herman Van Rompuy een marxist is, dan ga ik vandaag nog tegen Angela Merkel en anderen zeggen: Pas op! Pas op! Komaan, laten we serieus zijn."

Di Rupo haalde ook nog aan dat zijn minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) de eerste plaats behaalde op de schaal van betrouwbaarheid in de ranking van de Financial Times. "Als er kritiek geuit wordt door diezelfde krant, wordt dat luid verkondigd. Nu is het heel wat stiller", concludeerde de premier nog.

"Mijn laatste woord is voor Raf Terwingen, ik ben geraakt door zijn woorden. Hij zei dat wat we doen, we dat doen omdat onze kinderen en kleinkinderen even goed, en zelfs beter, zullen hebben. Wel, dat bereiken we niet met woorden, maar met daden. En deze regering heeft die daden gesteld."

De premier kreeg voor die laatste woorden een lang en enthousiast applaus. (SD)

Lees meer over:

Onze partners