Dexiabaas Dehaene weigert te verschijnen voor Vlaams parlement

30/09/11 om 06:55 - Bijgewerkt om 06:55

Jean-Luc Dehaene, voorzitter van Dexia, wil niet gehoord worden in het Vlaams Parlement over de besprekingen tussen de Belgische en Franse overheid over de toekomst van de financiële groep.

SP.A-fractieleider John Crombez had donderdag een vraag ingediend bij parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) en de voorzitter van de commissie Financiën en Begroting Eric Van Rompuy (CD&V) om Dehaene te horen. Dat leek hem noodzakelijk gezien de vele berichten over onderhandelingen over een nieuwe Franse bank en de gevolgen hiervan voor Dexia en de regio's die Dexia ter hulp hebben geschoten.

Van Rompuy heeft Dehaene onmiddellijk gecontacteerd. "Hij is niet zinnens om op de vraag van Crombez in te gaan. Hij argumenteert dat Dexia een beursgenoteerd bedrijf is en dat het, gezien het delicate klimaat, niet opportuun is om dan in een parlement te spreken", aldus Van Rompuy aan De Tijd.

Dehaene vreest ook dat hij in alle federale en regionale parlementen mag opdraven als hij instemt met een hoorzitting in het Vlaams Parlement. Van Rompuy volgt Dehaene. "Ik heb het recht als voorzitter om niet in te gaan op vragen van parlementsleden".

Het lijkt er echter op dat Crombez geen genoegen neemt met die uitleg en de kwestie te berde wil brengen op het bureau van het Vlaams Parlement waar de verschillende fractievoorzitters deel van uitmaken. Het bureau komt maandag bijeen. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners