Dexia weegt op formatie Di Rupo De Wever

© Belga

Na het weekend zou PS-voorzitter Elio Di Rupo de formatietaak opnemen. Maar nu komt ook de onzekerheid rond Dexia, dat nogal wat Grieks schuldpapier heeft gekocht, de formatie bezwaren.

Na de ontmoeting van afgelopen maandag volgt er vanavond een tweede gesprek onder vier ogen tussen PS-voorzitter Elio Di Rupo en N-VA-aanvoerder Bart De Wever.

Eind deze week wil koninklijk onderhandelaar Wouter Beke zijn missie afronden. Wat nu voorligt, zo zeggen de partijsherpa’s die de onderhandelaars adviseren, is een denkraam waarbij de twee grote partijen, PS en N-VA, enkele van hun stellingen zullen moeten afzwakken als ze tot een vergelijk willen komen.

Zo zou N-VA moeten inbinden wat de gezondheidszorg en vooral de over te hevelen financiële middelen aangaat. CD&V zal haar houding in een aantal Brusselse kwesties moeten herzien, al was het maar om de positie van de Vlamingen in Brussel niet in het gedrang te brengen.

Bij de PS, waar ze van een vertimmering van de financieringswet niet willen horen, zullen ze bijgevolg de andere Franstalige partijen moeten overtuigen dat de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde onverkort zal zijn.

Het is de bedoeling dat Elio Di Rupo na het weekend een formateurstaak krijgt. Maar bij de PS neemt de ongerustheid toe. Want een aantal bijkomende factoren komen het formatiewerk bezwaren. Vooral de onzekerheid rond Dexia weegt dezer dagen op de formatiegesprekken.

De bank die vandaag haar algemene vergadering heeft gepland, zit nog altijd in nauwe schoentjes.

Dexia is met ruim 3,4 miljard euro Grieks staatspapier in haar bezit, samen met BNP Paribas, Sociéte Générale en Commerzbank, een van de grootste schuldeisers van Griekenland. Momenteel zijn vertegenwoordigers van de Europese Unie en van het Internationaal Monetair Fonds in Athene om daar het financiële en economische slagveld op te meten. Dat de Grieken uit de eurozone stappen, blijft een mogelijkheid – misschien nog wel de minst slechte optie, schrijft econoom Paul Krugman. Maar daar durven ze bij Dexia, laat staan in Belgische regeringskringen, zelfs niet aan te denken.

Aanvankelijk wilde men vanuit PS-hoek op de algemene vergadering van Dexia, die vandaag plaatsheeft, een pittig nummer opvoeren over de hoge bonussen en de toplonen die de bank uitbetaalt. Maar gelet op die precaire toestand van de bank hebben ze bij de PS beslist om, naar het voorbeeld van de SP.A in de Vlaamse regering, een demper te zetten op de interventies.

Een formatieopdracht voor Di Rupo is geen cadeau, weten ze bij de PS. Wallonië kampt met een negatief primair saldo van 6,2 miljard euro. De federatie is niet bij machte daar wat aan te doen. Bovendien wordt steeds duidelijker dat de bijkomende 500 miljoen euro die de Franstalige partijen eisen voor de financiering van het Brussels Gewest, alleen kan worden gevonden door pijnlijke saneringen in de sociale zekerheid.

Vanavond moet ook duidelijk worden welke partijen volgens Di Rupo in aanmerking komen voor de formatie. Bart De Wever verkiest een verdeelde Open VLD boven een – volgens de N-VA – onbetrouwbare SP.A. Maar een ondubbelzinnig veto tegen de aanwezigheid van SP.A en Groen! aan de onderhandelingstafel, heeft De Wever vooralsnog niet uitgesproken.

Di Rupo is, naar eigen zeggen, niet bereid de SP.A te lossen. Tenzij ze bij CD&V willen doorgaan met de huidige ontslagnemende regering – wat ze bij de PS een elegante manier zouden vinden om de SP.A, die de Waalse socialisten al langer op de zenuwen werkt, alsnog te lozen.

Di Rupo heeft in een recent verleden nog eens gepolst naar de bereidheid van CD&V om een regering te vormen zonder de N-VA. Maar daar was het antwoord overduidelijk: dan liever meteen verkiezingen.

Rik Van Cauwelaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content