Deelstaatregeringen pakken Reynders aan

04/02/13 om 11:23 - Bijgewerkt om 11:23

Vlaams minister-president Kris Peeters en de Waalse en Brusselse ministers van Economie, Jean-Claude Marcourt en Benoît Cerexhe, halen in een gezamenlijke brief zwaar uit naar Buitenlandminister Didier Reynders. Die noemt de polemiek intussen een "misverstand"

Deelstaatregeringen pakken Reynders aan

© Belga

Volgens de ministers van de deelstaatregeringen belemmert minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) de samenwerking tussen de federale regering en de regionale regeringen. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), en de Brusselse en Waalse ministers van economie, Jean-Claude Marcourt (PS) en Benoît Cerexhe (cdH), geven hem een sneer in een gezamenlijke brief.

Reynders informeerde de regioregeringen in een brief over een nieuwe functie die hij bij het ministerie van Buitenlandse Zaken wil introduceren: raadgevers economische diplomatie. Volgens de minister-president en zijn Franstalige collega's is economisch beleid een bevoegdheid van de gewesten. Dat schrijft De Morgen.

"Nieuwe federale ambtenaren kosten ook alleen maar geld"
Peeters noemt het initiatief "spijtig". Vlaanderen heeft meer dan 70 kantoren van Flanders Investment and Trade en wil zo buitenlandse ondernemers richting Vlaanderen lokken en staan dus in voor economische diplomatie. Bovendien werken die agentschappen in verschillende landen samen met de bevoegde instanties van de andere gewestregeringen. Dat vertelde hij aan Radio 1.

"Het zal geen extra geld kosten"
"Federale ambtenaren kosten ook maar gewoon extra geld. Ik zie dus echt niet in waarom dit zou nodig zijn", stelt Peeters. "Wat Reynders wil is geen goede zaak." Hij hoopt dan ook op overleg met Reynders over de thematiek. "We trekken beter met iedereen aan één zeel, om zoveel mogelijk investeerders naar hier te lokken."

De drie ministers publiceren hun brief bewust vandaag, bij aanvang van de diplomatieke dagen, waar Reynders zijn prioriteiten voorlegt aan de Belgische diplomaten. Ze willen hem dan ook dringend aansporen tot overleg.

Federaal minister Reynders heeft intussen gereageerd op de brief van de ministers van de deelstaatregeringen. De plannen om raadgevers in de economische diplomatie te creëren, zullen "geen cent kosten".

Vooral de samenwerking is van telVolgens Reynders gaat het om een misverstand. "We gaan raadgevers in economische diplomatie aanwijzen die lokale bedrijfsleiders zijn in hun land en die geen euro zullen kosten aan België. Zij zullen onze ambassades én gewesten bijstaan."

"Ik krijg zelf veel vragen van bedrijven om hun belangen te verdedigen in het buitenland. Net als de premier zal ik dat blijven doen, zowel op prinselijke missies als bij bilaterale contacten.

Zijn federale collega, Steven Vanackere (minister van Financiën, CD&V), vindt dat de expertise van ambassademedewerkers gemobiliseerd moet worden, maar benadrukt wel dat het om een gewestbevoegdheid gaat en dat Buitenlandse Zaken dus geen extra krachten in dienst moet nemen. Voor hem is vooral de samenwerking van tel. (EA)

Onze partners