De Lijn wil duurdere abonnementen

© Belga

De Lijn zit aan haar besparingsplafond en ziet dus geen andere opties dan de tarieven te verhogen. Vooral de prijs van de abonnementen zou omhoog gaan.

“Een gemiddelde prijsstijging van 4,6 procent mag geen taboe zijn.” Dat zegt Roger Kesteloot, directeur-generaal van vervoersmaatschappij De Lijn in de krant De Standaard.

De Lijn wilde haar tarieven op 1 februari verhogen. Dat gebeurde niet, omdat er geen eenvormig fiat kwam van de Vlaamse regering, die bevoegd is voor mobiliteit. “De inkomsten die we daardoor mislopen, komen op 200.000 euro per maan”, zegt Kesteloot. “Dan moeten ze ons ook niet verwijten dat de dekkingsgraad zo laag blijft.”

Besparen is voor de organisatie geen optie meer. “We zitten, wat kosten betreft, aan ons tandvlees. Ook in het aanbod en de dienstregeling wil de busmaatschappij niet meer snijden. “Dus dan moeten we naar de inkomsten kijken.”

“Brussel en Wallonië schaffen gratis vervoer voor senioren wel af” De prijzen van ticketjes optrekken, is volgens de topman van De Lijn geen optie. “Dat zou reizigers kunnen afschrikken.” Volgens Kesteloot kan er bij een extra verleende service wel meer gevraagd worden aan de reiziger, bijvoorbeeld bij snelbussen. Op abonnementen ziet de bestuurder ook nog een marge. “Maar sommige doelgroepen zijn erg afhankelijk van het openbaar vervoer. Voor hen gaan we dus geen te gekke dingen doorvoeren.”

Ten slotte haalt Kesteloot nog de fel besproken kwestie van het openbaar vervoer voor 65-plussers aan. Kesteloot beseft hoe gevoelig het dossier ligt bij de politiek. “Maar mag ik er toch even op wijzen dat zowel Brussel als Wallonië het gratis openbaar vervoer voor senioren afvoert en vervangt door een sociaal gecorrigeerd voorkeurtarief”, besluit Kesteloot. (Belga/EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content