De Croo wil verder onderhandelen zonder N-VA

09/07/11 om 10:02 - Bijgewerkt om 10:02

"De nota van Elio Di Rupo is een uitnodiging om de koppen bij elkaar te steken," zegt de Open VLD-voorzitter. "We moeten dat doen met alle partijen die willen onderhandelen.

De Croo wil verder onderhandelen zonder N-VA

© Belga

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo pleit ervoor om zonder N-VA verder te onderhandelen. "De nota-Di Rupo is een goede basis." En nog: "Bart De Wever legde donderdag een verkeerd examen af."

Dat zegt De Croo in een interview met De Standaard.

"De nota van Elio Di Rupo is een sociaal-economische openingszet van de formateur. Het is een uitnodiging om de koppen bij elkaar te steken," luidt het. "We moeten dat doen met alle partijen die willen onderhandelen. Waar we dan uitkomen, zien we wel."

"Maar de N-VA heeft deze opening met de grond gelijk gemaakt. De partij heeft zelf beslist om de kans op verandering te realiseren, te missen".

"Er is een formateur die zich gedraagt als kandidaat-premier, er zijn partijen die willen onderhandelen. Ik zie dus niet in waarom we zouden wachten. De vruchten hangen te rijpen aan de boom. Wie wil, kan ze plukken," zegt de Open VLD-voorzitter in de krant.

Verkeerd De Croo geeft toe dat de nota-Di Rupo voor verbetering vatbaar is, maar is bereid om "de confrontatie aan te gaan om tot een akkoord te komen". "Moed tonen doe je door aan de onderhandelingstafel te verschijnen."

Volgens De Croo gaf De Wever donderdag een verkeerd antwoord. "De Wever legde een verkeerd examen af. De vraag was: wie is bereid om voor te onderhandelen op basis van de tekst. Niet: wie gaat definitief akkoord."

Basis In een eerste reactie op het staalharde 'njet' van De Wever zei formateur Di Rupo vrijdagavond dat hij onderhandelingen wil starten met de partijen die 'ja' geantwoord hebben op zijn nota.

Tegelijk wil hij nagaan of nog andere partijen zich willen aansluiten. CD&V heeft voorlopig geen eenduidig antwoord gegeven, zei Di Rupo op RTBF. De PS-kopman herinnerde eraan dat zijn nota slechts een basis is "om verder over te onderhandelen" en wil nieuwe verkiezingen in elk geval vermijden.

Eerder vrijdag bracht Di Rupo verslag uit bij de koning over zijn formatie-opdracht en diende hij zijn ontslag in als formateur. De koning houdt die beslissing nog in beraad. (KVDA)

Onze partners