'Databank verkeersovertreders vanaf eind 2016 operationeel'

15/12/15 om 00:18 - Bijgewerkt om 00:18

Mercurius, de databank voor verkeersovertreders, zal tegen eind volgend jaar in werking treden. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) laten weten.

'Databank verkeersovertreders vanaf eind 2016 operationeel'

Koen Geens (CD&V), minister van Justitie © BELGA

De minister heeft 500.000 euro vrijgemaakt voor het systeem waarmee hardleerse verkeersovertreders beter aangepakt moeten kunnen worden.

De bedoeling is dat alle wijzigingen in de status van het rijbewijs vanaf eind 2016 meteen elektronisch in de databank Mercurius worden ingegeven. Die informatie zal dan onmiddellijk toegankelijk worden voor onder andere de politie, het openbaar ministerie en de dienst rijbewijzen. Op die manier zal het mogelijk worden om bijvoorbeeld bestuurders eruit te pikken die zich ondanks een rijverbod toch nog op de weg begeven.

Rijbewijs afgeven

Tot nu toe kon iemand met een rijverbod namelijk achter het stuur blijven zitten, omdat de bestuurder verondersteld werd zelf zijn rijbewijs op te sturen of binnen te brengen. Vervolgens volstond het om bij een controle het niet binnengebrachte rijbewijs te tonen aan de agent.

De oprichting van de databank zal het mogelijk maken om dat rijbewijs via elektronische weg te controleren, wat de pakkans voor dergelijke overtreders groter moet maken. De fysieke afgifte van het rijbewijs is daardoor ook niet langer noodzakelijk.

(Belga/RR)

Onze partners