Crevits 'draait besparingen hoger onderwijs terug'

21/04/16 om 09:11 - Bijgewerkt om 09:11

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) investeert vanaf dit jaar 2,5 miljoen euro extra in studentenvoorzieningen aan de universiteiten en hogescholen. 'Op die manier wordt een eerdere besparing teruggedraaid', zegt ze.

Crevits 'draait besparingen hoger onderwijs terug'

Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs © Belga

Elke universiteit en hogeschool heeft een dienst die ervoor zorgt dat studenten op een gelijkwaardige manier deel kunnen nemen aan het hoger onderwijs. Bij de studentenvoorzieningen kunnen studenten terecht voor informatie over de huur van een kot of een fiets of over kinderbijslag, of voor sociaal-juridische of psychologische begeleiding.

Gelijk trekken

De werkingsmiddelen die de Vlaamse overheid voor deze diensten uittrekt, worden nu opgetrokken van 44,2 naar 46,7 miljoen euro, zo bevestigt Crevits een bericht in De Morgen. Op die manier wordt een eerdere besparing teruggedraaid, luidt het in een persbericht.

Volgens Crevits worden de middelen zo toegekend dat het gemiddelde bedrag per student gelijk getrokken wordt tussen hogescholen en universiteiten. Tot nu toe zat daar een historisch verschil op.

Sociaal beleid

Samen met de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) pleit Crevits ervoor om in het kader van het sociaal beleid aan de hogescholen en universiteiten de registratie van kansengroepen - studenten met bijvoorbeeld een functiebeperking, een leerstoornis of een bepaalde thuissituatie - op een meer uniforme manier te doen.

'Een uniforme registratie moet ervoor zorgen dat studenten niet telkens opnieuw attesten moeten aanleveren wanneer zij veranderen van instelling. Die registratie moet er nu snel komen', zegt Crevits. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners