Chaos en wateroverlast door winterweer

15/01/16 om 14:15 - Bijgewerkt om 17:02

De sneeuwval in ons land zorgt voor heel wat hinder. De luchthaven van Luik is tijdelijk niet operationeel en op de E25 mogen geen vrachtwagens rijden langer dan 13 meter. Een overzicht.

Chaos en wateroverlast door winterweer

File door sneeuw op E25 © BELGA

Vrachtwagens langer dan 13 meter mogen E25 niet op

Wallonië heeft vrijdag om 11.30 uur de alarmfase op de weg afgekondigd, zo meldt het regionale crisiscentrum. Vrachtwagens langer dan 13 meter mogen niet rijden op de E25 tussen de verkeerswisselaar van Loncin en Massul, en dat in beide richtingen. De maatregel geldt sinds 12 uur.

"Het doel van deze maatregel is om de veiligheid van de autobestuurders en vrachtwagenchauffeurs maximaal te verzekeren, het strooien te vergemakkelijken en het verkeer op de regionale wegen te houden", zo staat in de mededeling.

Wateroverlast op spoorlijn Antwerpen-Brussel

Wateroverlast zorgt voor een lastige avondspits op de spoorlijn Antwerpen-Brussel. Lijn 25 is door wateroverlast ter hoogte van Duffel buiten dienst tussen Duffel en Mechelen-Nekkerspoel, en dat vermoedelijk nog tot zondagavond. Op lijn 27 moeten de treinbestuurders om veiligheidsredenen dan weer een snelheidsbeperking van 20 km/uur aanhouden over een afstand van 2 kilometer op het grondgebied van Duffel.

Luchthaven Luik

De luchthaven van Luik is sinds vrijdagmorgen 5.30 uur niet operationeel. Dat meldt communicatieverantwoordelijke Christian Delcourt. "Onze ploegen zijn sinds deze ochtend hard aan het werk. Op dit moment is de piste geruimd, maar de sneewval is opnieuw begonnen", zegt Delcourt.

De grootste problemen vonden plaats tussen 5.30 en 10.30 uur. Tussen 4 en 7 uur konden 18 vliegtuigen van TNT vertrekken, maar 19 vliegtuigen konden niet opstijgen. TNT moet zijn planning nu aanpassen, "niet enkel in functie van het weer, maar ook qua personeelsbeztting, want de bemanning die 's nachts vloog, mag vandaag niet meer vliegen".

Sneeuw in België

Sneeuw in België © BELGA

Voor vrijdag staan er geen vertrekkende of aankomende passagiersvluchten gepland.

Verstoring bij De Lijn

Door het winterweer is de dienstregeling bij De Lijn vrijdagmorgen op meerdere plaatsen verstoord. De grootste hinder doet zich voor in Vlaams-Brabant en in de regio Landen-Gingelom in Limburg, zo meldt woordvoerder Tom Van de Vreken. In Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen is er geen noemenswaardige hinder.

Kritieke overstromingen kleinere waterlopen

De neerslag die verder over Vlaanderen trekt, zal niet tot overstromingen van woningen leiden langs de grotere onbevaarbare waterlopen. Dat verwacht de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Kritieke overstromingen, die overstromingen van bebouwingen inhouden, kunnen wel voorkomen langs de kleinere waterlopen zoals in het Denderbekken, zegt woordvoerster Katrien Smet.

Verwacht wordt dat in het Denderbekken en het Beneden-Scheldebekken de waterpeilen zullen blijven stijgen. Het alarmpeil is overschreden op vier plaatsen in Vlaanderen. Het gaat in Oost-Vlaanderen om de Bierbeek in Bazel, een deelgemeente van Kruibeke, en de Molenbeek in Massemen, een deelgemeente van Wetteren. In Vlaams-Brabant bereikten de Vondelbeek in Opwijk en de Maalbeek in Wemmel het alarmpeil.

De toestand is momenteel onder controle, aldus VMM-woordvoerster Katrien Smet.

Geblokkeerde wegen en stroomuitval regio Hoei-Borgworm

In het arrondissement Hoei-Borgworm (provincie Luik) zijn verschillende verkeersproblemen gemeld na de hevige sneeuwval. Een elektriciteitskabel kwam terecht op de weg in Wasseiges, bij Borgworm. Ook vielen enkele takken op de wegen in Hannuit en Burdinne, zo is vernomen bij de lokale brandweer. In Hoei, Wanze, Wasseiges en Hannuit is ook stroomuitval gemeld.

(Belga)

Onze partners