CDH-voorzitter Lutgen roept op tot 'sterk Franstalig front'

18/01/16 om 18:02 - Bijgewerkt om 18:02

'Er moet een sterk Franstalig front komen rond allerhande beleidsdomeinen.' CDH-voorzitter Benoît Lutgen roept zijn collega-voorzitters in Franstalig België op om samen een "eigen menu" met communautaire voorstellen uit te werken.

CDH-voorzitter Lutgen roept op tot 'sterk Franstalig front'

Bart De Wever (N-VA) en Benoît Lutgen (CDH) © BELGA

CDH-voorzitter Benoît Lutgen roept zijn collega-voorzitters in Franstalig België op om samen een "eigen menu" met communautaire voorstellen uit te werken, nu N-VA intern opnieuw het communautaire werk aanvat. MR-voorzitter Olivier Chastel reageert dat Wallonië en Brussel vooreerst zelf orde op zaken moeten stellen.

Er moet een "sterk Franstalig front" komen rond allerhande beleidsdomeinen, "zonder te wachten tot er iemand niest", zegt Lutgen, verwijzend naar de woorden van MR-vicepremier Didier Reynders. De liberaal had zich verwonderd over forse reacties van de linkse oppositie in Franstalig België elke keer als Bart De Wever niest.

'Solidair project'

Lutgen wil een "solidair" project voor "alle Franstaligen van Wallonië en Brussel, de rand rond Brussel en in het buitenland", zo zei hij op een nieuwjaarsdrink met de pers. Franstalig België moet een "positief alternatief" bieden dat tegemoetkomt aan de noden van de Franstaligen en niet gewoon neerkomt op het spiegelbeeld van separatistische grillen uit Vlaanderen.

Lutgen schreef zijn collega-voorzitters een brief met de vraag tot overleg. Het wordt tijd dat de onderlinge wrok overstegen wordt die ontstond na de regeringsvorming van 2014, aldus nog de CDH'er.

MR: 'Eerst orde op zaken stellen in Brussel en Wallonië'

CDH-voorzitter Lutgen roept op tot 'sterk Franstalig front'

© Belga

Voor MR-voorzitter Chastel, wiens partij federaal met N-VA regeert, roept CDH en de PS op om vooreerst orde op zaken te stellen met de Waalse en Brusselse regering. "De beste Franstalige verdediging, dat zijn sociaaleconomisch sterke deelstaten met solide financiële middelen", reageert hij. Chastel herinnert eraan dat Wallonië en Brussel als gevolg van de zesde staatshervorming binnen tien jaar "op eigen kracht zullen moeten vliegen".

Chastel herhaalt tot slot dat de enige institutionele reflectie binnen de MR momenteel gaat over "een betere verdeling van de bevoegdheden in Franstalig België". (Belga/AVE)

Onze partners