Buitensporig politiegeweld Mortsel lokt reacties uit

Verschillende politici pleiten voor een onafhankelijk onderzoek in de nasleep van het politiegeweld in Mortsel.

Het VRT-programma Panorama toonde beelden van de dood van Jonathan Jacob. De 26-jarige man, die onder invloed van amfetamines van de straat werd geplukt, overleed in een politiecel na een tussenkomst van het Bijzondere Bijstandsteam. Dat team moest hem overmeesteren zodat een kalmeringsmiddel kon worden toegediend.

Niet bevoegd om injectie te geven

Kamerlid Renaat Landuyt vindt dat een duidelijk onderscheid moet worden gemaakt tussen het buitensporige geweld en de opdracht die de agenten kregen. “Het is goed dat er onderzoek wordt gevoerd naar het gedrag van de agenten, maar er moet ook aandacht zijn voor de opdracht om het kalmeringsmiddel toe te dienen.”

Volgens Landuyt is het de eerste keer dat een magistraat de opdracht geeft om “iemand plat te spuiten”. “Iemand die zich agressief opstelt kan administratief worden aangehouden en indien nodig gecolloqueerd, maar bij mijn weten kan een magistraat niet opdragen een kalmeringsmiddel toe te dienen”, zegt Landuyt.

De justitiespecialist pleit daarom voor een ‘Comité J’, een kleine groep onafhankelijke magistraten die niet verbonden zijn aan de hiërarchie, die kan toezien op de werking van justitie. “Nu is het onderzoek gevoerd binnen de Antwerpse magistratuur zelf, en dat geeft een vreemd gevoel”, concludeert Landuyt.

‘Hoge Raad voor Justitie inschakelen’ (Stefaan Van Hecke)

Ook Stefaan Van Hecke, fractieleider van Groen in de Kamer,
staat open voor de oprichting van een ‘Comité J’, maar wijst erop dat het sowieso nog een tijd duurt voor dat in werking kan treden. “Laat ons in deze zaak het orgaan inschakelen dat al bestaat.”

Hij denkt aan de Hoge Raad voor Justitie moet om te onderzoeken of het parket zijn boekje te buiten is gegaan. “Het is evident dat het Comité P moet worden ingeschakeld om het gedrag van de agenten te onderzoeken, maar er moet ook aandacht zijn voor de rol van het parket”, zegt Van Hecke.

Uit de reportage blijkt immers dat de magistrate die opdracht gaf om Jacob ‘plat te spuiten’ het proces-verbaal zou hebben aangepast om haar eigen rol te minimaliseren. “Nu onderzoekt de Antwerpse magistratuur zichzelf en dat is niet gezond”, aldus Van Hecke. “Er moet een onafhankelijk onderzoek komen door de Hoge Raad, die heeft recent, in onder meer de Fortis-affaire, bewezen een grondig onderzoek te kunnen voeren.

Politievakbonden voorstander van Comité P

De politievakbonden zijn voorstander van een onderzoek door het Comité P. “We kunnen er nooit op tegen zijn dat feiten objectief worden onderzocht”, zegt Jan Adam van ACV Politie. “Maar ook als de agenten worden vrijgepleit moet dat duidelijk worden gecommuniceerd. Een dergelijk onderzoek laat immers altijd sporen na, ook als blijkt dat de betrokkenen correct hebben gehandeld.”

Ook vakbond NSPV is niet tegen een onderzoek gekant. “Dat kan in alle objectiviteit aan het licht brengen wat er werkelijk is gebeurd”, zegt Michel Goyvaerts, provinciaal voorzitter voor Antwerpen. Goyvaerts stelt wel dat de agenten op het eerste zicht de standaardprocedure hebben gevolgd. “Als een persoon zich agressief opstelt ga je die niet met twee mensen te lijf”, zegt hij. “Arrestanten kunnen een oerkracht tentoon spreiden die niet makkelijk onder controle te krijgen is.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content