Brussel wil vliegroutes Zaventem laten herzien

28/04/14 om 23:07 - Bijgewerkt om 23:07

De gemeenteraad van Brussel vraagt federaal staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) om de vliegroutes te herzien die sinds 6 februari gebruikt worden vanop de luchthaven van Zaventem.

Brussel wil vliegroutes Zaventem laten herzien

Een piloot van Jetair maakt zich klaar om op te stijgen vanop Zaventem. © BELGA

De Brusselse motie vraagt respect voor akkoorden die meer vluchten over de minst dichtbevolkte gebieden voorzien. De motie was ingediend door het college en werd met ruime meerderheid goedgekeurd, inclusief oppositiepartijen FDF en Ecolo. CD&V en cdH, Open Vld en N-VA onthielden zich.

Langere nacht

De motie vraagt een heropstart van overleg over de uitvoering van een plan dat de voorkeur geeft aan vluchten boven de minst dichtbevolkte gebieden. De gemeenteraad pleit ook voor de oprichting van een onafhankelijk controleorgaan, de verlenging van de nachtperiode tot 7 uur en een door de luchtvaartmaatschappijen gespijsd fonds voor de isolatie van woningen die het meest worden blootgesteld aan het lawaai van opstijgende en landende vliegtuigen.

Namens het cdH wees vicepremier Joëlle Milquet er nogmaals op dat Wathelet enkel de luchtvaartakkoorden toepast die onder de vorige regering werden uitgetekend. (Belga/TV)

Onze partners